De wespendief is een unieke roofvogel door zijn uitgesproken voedselvoorkeur, namelijk larven van wespen. In die zin is het ook geen jagende roofvogel maar eerder een zoekende. Hij vindt simpelweg de grondnesten van wespen en graaft deze uit. Hij heeft hiervoor speciale bescherming die hem tegen wespensteken beschermt. Zo heeft de vogel een stug verenpakket en geschubde poten.
In het onderstaande filmpje oogst wespendief Waliën larven van de gewone wesp in een holle knotwilg van een Zutphense IJsseluiterwaard. Ze doet dit om op te vetten als voorbereiding op de lange reis naar West-Afrika:
Gefilmd door ecoloog Stef van Rijn.
Gezenderd
Eind augustus en begin september maken de wespendieven zich op om te vertrekken richting warmere oorden. Maar net voordat ze vertrekken wil ecoloog Stef van Rijn hun laatste gegevens nog uitlezen. Een aantal wespendieven dragen een logger met zich mee om hun foerageergedrag en vliegbewegingen te onderzoeken in hun broedgebieden in Nederland. Hiermee wordt in kaart gebracht welke leefruimte de wespendief nou precies gebruikt. Het is een schuwe vogel en daardoor wordt deze vaak over het hoofd gezien bij vogeltellingen. Maar door hun foerageergedrag nu goed in kaart te brengen wordt duidelijk hoe ze hun leefgebieden gebruiken, zodat ze in de toekomst beter beschermd kunnen worden.