Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het verschil tussen fret en bunzing

  •  
29-08-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
9870 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_330941.jpg
Naar aanleiding van de foto uit de nieuwsbrief (hierboven, foto: Bas Dekker) kreeg Vroege Vogels diverse mails met de vraag of de afgebeelde bunzing niet een fret moest zijn. Ook expert Ben van den Horn stuurde een reactie en legde nog even uit wat precies het verschil is tussen een fret en een bunzing. Op de bovenstaande foto staat namelijk een fret.

Fret

De fret ( Mustela putorius furo ) behoort tot de marterachtigen, net als de hermelijn, wezel en otter. Zoals alle marterachtigen zijn fretten roofdieren. Over het algemeen wordt de fret gehouden als gezelschapsdier, maar er zijn ook fretten die worden gebruikt voor de jacht. Deze vorm van jagen wordt fretteren genoemd.
Fretten komen niet in het wild voor, hoewel er soms wel opgemerkt worden in het wild, maar hoogstwaarschijnlijk zijn het weggelopen of ontsnapte exemplaren. Maar waarschijnlijk zijn dat dan bunzingen. Fretten kunnen in het wild ook niet overleven.
Qua vacht kunnen fretten 3 hoofdkleuren vertonen: wildkleur (zoals de bunzing), albino (wit met rode ogen), sandy (lichtbruine poten en staart). Alledrie deze kleuren komen voor in verschillende schakeringen: van chocoladebruin tot bijna zwart, van sneeuwwit tot créme, van heel licht zandkleurig tot donkerbeige.
Daarnaast bestaan er verschillende aftekeningen: witte voetjes, een witte "bles", een volledig wit hoofd zonder masker of witte vlekken elders op het lichaam. Sommige van deze aftekeningen hebben een speciale naam gekregen zoals witvoet/mitt, blaze, panda, polka of dot.

Bunzing

De bunzing ( Mustela putorius ) is een klein behendig roofdier dat behoort tot de familie der marterachtigen (Mustelidae). Het is waarschijnlijk de wilde voorvader van het fret.
De bunzing heeft een donkere vacht, met witte oorrandjes, een witte snuit, witte vlekken tussen de oren en ogen en een donker masker. De flanken zijn lichtergekleurd. In de zomer ligt de wollige lichtbruine tot gelige ondervacht grotendeels verborgen onder de donkerkleurige dekharen. In de winter staat deze ondervacht uit waardoor een bunzing er lichter en dikker uitziet. Zomers ziet hij er donkerder uit.

Verschil

Het voornaamste verschil tussen de fret en de bunzing is de lichte neus van de fret. Een bunzing een donkere neus heeft en een wat meer geel doorschijnende ondervacht. Om het verschil te illustreren, maakte freteigenaar en voorzitter Werkgroep Boommarters Ben van den Horn deze collage. Links ziet u een bunzing uit een Duitse dierentuin. Rechts ziet u een fret, Anton genaamd.
Een fret overleefd vaak niet in de wilde natuur. Ziet u er één? Neem dan contact op met de desbetreffende beheerder.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor