Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het verhaal van het lieveheersbeestje

  •  
17-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2862 keer bekeken
  •  
20210415- parende lieveheersbeestjes st
Een opvallende verschijning in de tuin met een even zo opvallende naam: het lieveheersbeestje. De naam herinnert aan onze Germaanse wortels. Vroeger heette dit beestje namelijk de Freyafugle, ofwel: vogel van de godin Freya. Met de komt van het Christendom werd de naam veranderd naar het (onze)lieveheersbeestje.

Keversoort

Lieveheersbeestjes behoren tot de orde van de kevers. Kevers zijn namelijk te herkennen aan de aanwezigheid van dekschilden, waaronder zich vleugels bevinden. Precies wat het lieveheersbeestje ook heeft. Je kunt lieveheersbeestjes soms verwarren met bepaalde wantsen. Vooral vuurwantsen hebben iets weg van de rood-witte lieveheersbeestjes. Goed kijken naar de poten, antennes of monddelen is nuttig om verwarring te voorkomen.

Rood-witte schild

Lieveheersbeestjes komen in vele kleuren voor, maar de meeste mensen zijn het bekendst met de rood-witte variant. Het liefelijke rood-witte schild van het lieveheersbeestje is eigenlijk een afweermechanisme. De felle kleuren waarschuwen andere insecten of dieren dat ze giftig zijn of een vieze smaak afgeven. Het lieveheersbeestje scheidt namelijk een erg bittere vloeistof uit wanneer ze bijvoorbeeld worden opgepakt door vogels. Voor koolmeeskuikens is deze vloeistof zelfs giftig!

Met dank aan Nature Today!

Beelden: Pauwlatenveen - Wim - Marit
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.