© DiemerparkVrienden
Als in mei de meeste vogels een ei leggen, betekent het dat je in augustus veel jonge vogels in de natuur kunt tegenkomen. Vogelkenner Hugo Wieleman van Sovon vertelt hoe je een jonge vogel herkent, en hoe het leven van zo’n onervaren dier eruitziet.
“Net uitgevlogen vogels zijn te herkennen aan het pluizige uiterlijk, maar als de veren volgroeid zijn hebben ze vooral een strak pak met lichte veerrandjes”, vertelt Wieleman. In deze tijd van het jaar zijn ze dan ook vaak prima te onderscheiden van volwassen vogels. Die hebben namelijk een zware tijd van het grootbrengen van de jongen achter de rug: “Volwassen vogels zijn na het broedseizoen vaak meer gesleten.” Leuk detail om op te letten bij zangvogels zijn de mondhoeken. Bij jonge zangvogels zijn die namelijk geel.
Per soort kan het enorm verschillen hoelang de puberteit duurt. De meeste zangvogels, maar ook bijvoorbeeld eenden, zijn na een jaar al volwassen. Terwijl bij veel grotere soorten, bijvoorbeeld arenden en de grotere meeuwen het jaren duurt voordat ze geslachtrijp zijn. Die dieren kunnen in hun jeugd enorme afstanden afleggen, op zoek naar een geschikt leefgebied en een betrouwbare bron van voedsel.
© Juveniele Pontische meeuw - Fotograaf frankmeer
Ook kan de duur van de ouderzorg variëren. “Sommige soorten, zoals de grauwe klauwier en de roodborsttapuit, worden de eerste weken na het uitvliegen nog gevoerd. Andere soorten vliegen uit en zijn daarna direct zelfstandig.” Bij zwanen en ganzen duurt de ouderzorg erg lang, de jongen blijven tot in het vroege voorjaar bij hun ouders.
Het leven van een jonge vogel is niet zonder gevaren: “Jonge vogels zijn in de eerste maanden kwetsbaar. Ze hebben weinig ervaring en zijn een makkelijkere prooi voor predatoren.” Bij veel soorten zie je dan ook dat een hoop dieren het eerste jaar niet overleven.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.