Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het oudste fossiel van Nederland

  •    •  
12-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6256 keer bekeken
  •  
Xenusion

De Xenusion, het oudste fossiel van Nederland

© Henny Radstaak

Bij toeval werd-ie gevonden, het oudste fossiel van Nederland. Minstens 540 miljoen, maar waarschijnlijk zelfs 600 miljoen jaar oud. De steen werd gevonden in Sellingen, in het oosten van Groningen. Bij nader onderzoek blijken in de steen de pootafdrukken zichtbaar van een wormvormig dier, dat ooit in zee geleefd moet hebben: Xenusion. Het Hunebedcentrum in Borger heeft de bijzondere vondst onlangs in bezit gekregen.

Toeval

De steen is met de laatste ijstijd vanuit het zuiden van Zweden naar Nederland gekomen. “Het is een zwerfsteen van 8 x 4 cm, door een kennis van mij gevonden in een zandzuigerij in Oost-Groningen”, vertelt conservator Harry Huisman van het Hunebedcentrum. “Hij kwam ermee bij mij om te vragen wat voor fossiel het was. Je zag duidelijk de afdrukken van een dier. Ik zag eigenlijk meteen dat het de afdruk van de pootjes van een Xenusion was”.

Harry Huisman

Conservator Harry Huisman van het Hunebedcentrum in Borger, bij de vitrine met de Xenusion

© Henny Radstaak

Vuurlandse worm

De Xenusion was een worm van zo’n 20 cm, met pootjes als een duizendpoot en met stekels op z’n rug. Verwanten ervan leven nog op land in Nieuw-Zeeland. “Het feit dat het fossiel 600 miljoen oud is – vastgesteld met een methode die gebruikt maakt van radioactiviteit in de steen – betekent dat het ergens anders is achtergelaten, namelijk bij het uiterste puntje van Zuid-Amerika, in Vuurland. Waar dat nu ligt, was toen de regio waar dat fossiel moet zijn ontstaan”, zegt de trotse conservator Harry Huisman.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.