Gaai
© Fotograaf Johan Scholtens
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 3 oktober 2021 terug op de volgende startpunten:
00:10:20 - Muraltmuurtjes op eiland Tholen
00:21:00 - Winterslaap (beluister hier de gehele podcast)
00:34:40 - Gaaieninvasie
01:10:45 - Zaden verzamelen voor het Levend Archief
01:37:50 - Strijd om de Lutkemeerpolder
02:21:45 - Biodiverse Wadden: vogeltrek
02:31:50 - Landbouw-enclave
Er is op een gaaieninvasie gaande. Met honderden tegelijk trekken de gaaien Nederland binnen op zoek naar voedsel voor de winter. Een bijzondere gebeurtenis aangezien de gaai niet echt een trekvogel is.
Het wordt onze grote Nationale Zadenbank van wilde inheemse planten: Het Levend Archief. Hiermee willen de initiatiefnemers voorkomen dat er soorten in de toekomst uitsterven. Zo staan planten zoals de kievitsbloem, muurbloem, karwij en herfsttijloos op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Het archief verzamelt zaden uit de Nederlandse natuur en kweekt ze ook op. Zondag gaat plantenecoloog Nils van Rooijen zoek naar zaden in het Naardermeergebied.
Kievitsbloemen bij het Zwarte meer
© Natuurmonumenten – Martine Otten
Sinds 2018 woedt er een strijd tussen de gemeente en actievoerders over een polder in Amsterdam: de Lutkemeerpolder, ingeklemd tussen Amsterdam Osdorp en Schiphol.Twintig jaar geleden werden de eerste plannen voor deze polder neergelegd: het moest een bedrijventerrein worden. Volgens wethouder duurzaamheid Marieke van Doorninck blijft dat ook nu de bestemming van het gebied: “ de grond is schaars in Amsterdam en als wij een compacte duurzame stad willen hebben moet er ook plek zijn voor distributiecentra. Vanuit daar kan elektrisch vervoer zorgen voor de distributie van voedsel in de stad.”Een van de bedrijven die een distributiecentrum wil vestigen in de polder is AHOLD.
© Merlijn Schneiders
In aanloop naar de biodiversiteitstop in China, bezoeken Vroege Vogels en de VARA-gids zeven virtuele 'zalen' in het Nederlands museum van de biodiversiteit. Op de Wadden miegelt het nu bijvoorbeeld van de trekvogels die uit het noorden komen...
Vlucht drieteenstrandloper boven het wad.
© Rob Buiter
Muraltmuurtjes, waarvan Zeeland er nog maar enkele tientallen heeft, blijken hotspots te zijn voor mossen en korstmossen. Dat is maar goed ook, want de opdracht die ze oorspronkelijk hadden, het water tegenhouden, vervulden ze niet. Bij de Watersnoodramp in 1953 spoelde het water met het grootste gemak onder de muren door. Behalve in Scherpenisse.
Een Muraltmuur in Scherpenisse
© Dirk Jan Dekker
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.