In aflevering 11 van de podcastserie 'Vroege Vogels en andere dieren' praten Anneke Naafs en Auke Florian Hiemstra over de otter. Niet alleen Elze Polman van de Zoogdiervereniging is te gast, maar ook Addy de Jongh van de Stichting Otterstation Nederland . Hij vertelt over een bijzondere relatie die hij met een otter heeft gehad en over hoe hij persoonlijk in Oost-Europa otters is gaan vangen om die in Nederland weer uit te zetten.
De visetende otter is een heel goede zwemmer. Je krijgt hem zelden te zien, maar als je luchtbelletjes in het water ziet, zou het goed kunnen dat de otter daar aan het zwemmen is. Hij komt voor op plekken waar veel eten (lees: vis) zit. Vooral snoek, baars, paling en zalm staat op z’n menu. De otter is een ‘semi-aquatisch’ dier: hij zit namelijk ook op de oever. De otter gebruikt z’n staart als roer, en hij kan uitstekend zien onder water. In troebel water gebruikt hij ook z’n snorharen om trillingen op te vangen, en voelt als het ware waar de vissen zitten. Als de buit eenmaal binnen is, sleept hij die mee naar de kant of naar het wateroppervlak, waar hij zijn maaltje opsmikkelt.
Het gaat goed met de otter! De Zoogdiervereniging heeft dan ook een feestje te vieren, want 2021 is het Jaar van de Otter. De opmars van dit dier wordt gezien als de kroon op het werk van het herstel van natte natuurgebieden en de verbetering van de waterkwaliteit. In 1988 was de otter verdwenen uit Nederland, door slechte waterkwaliteit en omdat er meer verkeer kwam. Maar in 2002 werd hij weer uitgezet en nu komt hij op steeds meer plekken voor!