Ontdekkingsreiziger en bioloog Arita Baaijens neemt ons verder mee op haar tocht in Bosavi, een met tropisch regenwoud bedekte vulkaan in Papoea-Nieuw-Guinea. Een bos vol malariamuggen, slangen en bloedzuigers. Baaijens neemt de gevaren voor lief omdat ze het hare wil weten van Papoea-jagers die zeggen het bos te verstaan.
Boodschappers
Voor de inwoners van Bosavi is er geen scheidslijn tussen mens en natuur. De vogels zijn boodschappers, de masalei (natuurwezens) vermommen zich als dieren. En op de bodem van de vulkaan woont de Creator, van wie je toestemming moet krijgen om af te dalen. Daar zijn planten en dieren te vinden die uniek zijn omdat er nooit iemand kwam. Twee filmploegen kwamen niet verder dan de top van de vulkaan en moesten afhaken vanwege onweer en een vreemd ongeluk. Hoe zal het Arita vergaan?
Tweeluik
In het eerste deel liet jager en vogelkenner Albert Dalilome haar kennismaken met de vogeltaal, met de stemmen van het bos en van de geesten. In het tweede deel gaat Arita door naar de top van de vulkaan. Hoe hoger zij klimt, hoe meer ze terecht komt in een wereld van vreemde ervaringen. De documentaire Het bos dat spreekt wordt in twee delen uitgezonden. Het eerste deel kun je hier terugluisteren. Het tweeluik is gemaakt door Arita Baaijens en Gerrit Kalsbeek (geluidsvormgeving).
Al dertig jaar verkent Arita Baaijens de relatie tussen landschap en nomadisch levende culturen in de Sahara, Siberië, Papoea-Nieuw-Guinea. In 2017 startte zij het landschapsproject Paradijs in de Polder. Dit project wil de verwondering terugbrengen in de discussie over natuur en landschap en een nieuw woordenboek ontwikkelen om de betekenis van landschap op de kaart te zetten (Deep mapping). Haar boek Zoektocht naar het Paradijs werd genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2016.