Het is het best en langst gemonitorde stukje strand van West-Europa: het stukje kust tussen Katwijk en Noordwijk. In november 1977 ging de strandwacht Katwijk-Noordwijk van start. Dit stukje strand was bereikbaar met de bus, dus ideaal voor de biologiestudenten die meededen. De strandwachters, zoals ze worden genoemd, lopen wekelijks of eens in de twee weken het traject. Dat gebeurt tijdens laagwater. Ze registeren tijdens hun wandeltocht alle aangespoelde organismen of resten. Het gaat daarbij om sponzen, kwallen, zeeanemonen, schelpdieren, krabben, vissen, mosdiertjes en stekelhuidigen.
Strandsuppletie
De waargenomen aantallen worden na afloop van de strandwandeling allemaal verwerkt. Dankzij dit project weten we nu veel meer over de populatieveranderingen van de soorten die vlak voor de kust leven. Zo worden er bepaalde nieuwe soorten plots vlak voor de kust van Katwijk waargenomen vanwege zandsuppletie. En er zijn andere soorten, zoals de kokkel, bijna verdwenen vanwege de intensieve visserij.
Ook de opkomst van de Amerikaanse zwaardschede is duidelijk zichtbaar op onze stranden.
Vroege vogels loopt met oud strandwachter Joop Verkuil over het strand. Vanaf het begin af is hij betrokken bij het project en hij heeft de veranderingen in het zeeleven nauwkeurig gevolgd.