© PublicDomainPictures via Pixabay
Binnen vier decennia is de ozonlaag waarschijnlijk hersteld tot de waarden van 1980, voordat het ozongat ontstond. Het herstel ligt daarmee op schema, concludeert een panel van deskundigen tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de American Meteorological Society. Dit is een van de belangrijkste wetenschappelijke organisaties in de Verenigde Staten. De ozonlaag beperkt de blootstelling van mensen aan schadelijke UV-straling van de zon.
Het herstel van de ozonlaag kan de opwarming van de aarde beperken met zo'n 0,3 tot 0,5 graden Celsius. Meg Seki, een uitvoerend secretaris van de Verenigde Naties, noemt de voortgang mede daarom fantastisch nieuws. "De impact van het Protocol van Montreal op de beperking van de klimaatverandering kan niet genoeg worden benadrukt", zegt ze. Dit protocol trad in werking in 1989. Er werden wereldwijde afspraken in vastgelegd over stoppen met het gebruik van chemicaliën die schadelijk zijn voor de ozonlaag.
In 2016 is een amendement toegevoegd aan het Protocol van Montreal dat het gebruik van fluorkoolwaterstoffen geleidelijk moet stopzetten. Dit zijn krachtige broeikasgassen en volgens het panel kan het stoppen met het gebruik hiervan ook helpen de opwarming van de aarde te beperken.
Naar verwachting is het laatste ozongat, dat boven Antarctica ligt, rond 2066 hersteld. In 2021 en 2019 waren er wat verschillen te zien bij de grootte van dit gat, die voornamelijk werden veroorzaakt door omstandigheden in de atmosfeer. Tussen 2040 en 2045 is de ozonlaag voor de rest van de wereld waarschijnlijk terug op de waarden van 1980 als het huidige beleid hetzelfde blijft, stelt het panel.
Volgens Petteri Taalas, chef van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), schept de actie die is ondernomen voor het herstel van de ozonlaag een precedent voor klimaatactie. "Ons succes bij het uitfaseren van chemicaliën die de ozonlaag aantasten laat ons zien wat we moeten doen om - met spoed - af te stappen van fossiele brandstoffen, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan", aldus de WMO-baas.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.