Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herstel van mangrovebossen goed voor kustbescherming

  •  
05-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
226 keer bekeken
  •  
Celine van Bijsterveldt, NIOZ foot 1

Dataverzameling in een mangrovebos.

© Celine van Bijsterveldt, NIOZ

Langs de noordkust van Java, Indonesië, stijgt de relatieve zeespiegel in een alarmerend tempo. Dit heeft grote gevolgen voor mensen en mangrovebossen langs de kust. De afgelopen vier jaar onderzocht Celine van Bijsterveldt, bioloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), de mogelijkheden van mangroveherstel als kosteneffectieve en duurzame oplossing voor kustbescherming.

Tropische bossen 

Mangroven zijn tropische bossen die groeien op de grens tussen land en zee. Door hun luchtwortels kunnen ze goed tegen overstromingen door getijden. Deze dichte bossen vertragen golven en waterstromingen en kunnen zo de overstromingsbestendigheid van laaggelegen kustgebieden vergroten.

Kwetsbare kustlijnen

Helaas zijn juist in de dichtbevolkte gebieden de mangroves gekapt om land vrij te maken voor andere doeleinden. Daardoor zijn deze kusten kwetsbaar geworden. Nu de zeespiegel stijgt, wordt het herstel van mangroven steeds belangrijker om deze dichtbevolkte kusten te beschermen. "Ik heb deze regio bezocht tijdens mijn studie in 2015, en ik zag hoezeer de mensen leden onder kusterosie en frequente overstromingen", zegt Van Bijsterveldt. "Soms erodeerde de kust wel 100 meter per jaar en hele dorpen verdwenen in zee."

Herstel is mogelijk

Het onderzoek van Van Bijsterveldt heeft belangrijke inzichten opgeleverd. Er is ontdekt dat mangrovebossen succesvol kunnen worden hersteld in gebieden die zijn aangewezen voor kustbescherming. Op voorwaarde dat er kritieke basisomstandigheden worden gecreëerd, zoals bodemhoogte, breedte van de slikken en de sedimentatiesnelheid, kunnen jonge mangroves zich met succes vestigen.

Opvallend was dat volgroeide mangroven veerkracht toonden tegen door de mens veroorzaakte stressfactoren, waaronder vervuiling, en een hoge mate van tolerantie vertoonden tegen snelle zeespiegelstijging wanneer er voldoende sediment aanwezig was.

Celine van Bijsterveldt, NIOZ foto 2

Mangroves groeien terug in bepaalde gebieden.

© Celine van Bijsterveldt, NIOZ

Blik in de toekomst 

Het onderzoek van Van Bijsterveldt biedt een blik in de toekomst voor plattelandsgebieden aan de kust die worstelen met voortdurende vervuiling en zeespiegelstijging. 

Bron: NIOZ

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.