Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herken de vlinders in de tuin

  •  
28-07-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7921 keer bekeken
  •  
citroenvlinder_duyfje

© Citroenvlinder - fotograaf duyfje

Op zomerse dagen zijn er veel vlinders te ontdekken in de tuin. Vlinders hebben de warmte van de zon nodig om te kunnen vliegen. In de tuin vallen vlinders op door hun opvallende kleuren en relatief grote vleugels. Maar het kan lastig zijn om de verschillende soorten uit elkaar te houden.
We hebben de tien meest getelde vlinders uit de tuinvlindertelling 2016 op een rijtje gezet, met foto en beschrijving. Herkennen maar! En tegelijkertijd oefenen voor de tuinvlindertelling van 2017 .
Een  uitgebreide zoekkaart  is te vinden op de website van de tuinvlindertelling.

Atalanta

Een grotendeels bruin-zwarte vlinder, met een brede oranje band op beide vleugels. Op de toppen van de voorvleugel staan witte en blauwe vlekken . De atalanta is een trekvlinder. In het voorjaar komen de vlinders vanuit Zuid-Europa naar Nederland om hier te paren en eitjes te leggen. In het najaar trekken de nieuwgeboren vlinders weer terug naar het zuiden.
Atalanta

© Atalanta, Fotograaf: CeesJM

Atalanta. Fotograaf: CeesJM

Kleine vos

De vleugels van de kleine vos zijn oranje met een zwart-wit geblokt 'zebrapad' aan de bovenkant van de voorvleugel en blauwe vlekjes aan de onderkant van de achtervleugel. In het midden van de vleugels liggen nog wat zwarte vlekken . De kleine vos vliegt al vroeg in het voorjaar, vanaf februari of maart.
Kleine vos

© Fotograaf: geest213

Kleine vos. Fotograaf: geest213

Dagpauwoog

Met de grote, lichte oogvlekken op elke rood gekleurde vleugel valt de dagpauwoog goed op. De meeste vlinders overwinteren als rups, maar de dagpauwoog overwintert als vlinder op een beschutte plek. Als de zon een beetje schijnt in het voorjaar, komt de dagpauwoog weer tevoorschijn.
Dagpauwoog

© Fotograaf: femmynl

Dagpauwoog. Fotograaf: femmynl

Klein koolwitje

Het klein koolwitje is de meest voorkomende soort uit de vlinderfamilie van witjes in Nederland. Op de uiterste top van de voorvleugels zit een donkerdere vlek . Op elke voor- en achtervleugel zit een kleine donkergekleurde vlek . De vlekken op de voorvleugel zijn bij het vrouwtje groter en zwarter dan bij het mannetje.
klein koolwitje

© Fotograaf TheoTerwiel

Klein koolwitje. Fotograaf: TheoTerwiel

Groot koolwitje

Dit koolwitje is een stuk groter dan het klein koolwitje. Ook het groot koolwitje heeft donkere vleugeltoppen , maar deze lopen verder door dan de vlekken van het klein koolwitje. Het vrouwtje heeft twee zwarte vlekken op de bovenkant van de voorvleugel, het mannetje heeft deze niet.
groot koolwitje

© fotograaf brinka

Groot koolwitje. Fotograaf: Brinka

Distelvlinder

Met hun grote oranje kleurige vleugels is de distelvlinder een opvallende verschijning. De distelvlinder heeft veel zwarte vlekjes op alle vleugels , en heeft een grote, donkergekleurde driehoek in de top van de voorvleugel. Net als de atalanta is de distelvlinder een trekvlinder. In de loop van mei komen ze vanuit Zuid-Europa en Afrika aan in Nederland en planten zich hier voort.
Distelvlinder

© Fotograaf: Yannis

Distelvlinder. Fotograaf: Yannis

Muntvlindertje

Het muntvlindertje is een piepkleine nachtvlinder van ongeveer één cm groot, die overdag actief is. De vleugels hebben een purperachtige tot roodbruine kleur met gele vlekken . De rupsen van deze vlinder leven vooral van tuinkruiden zoals munt en wilde marjolein. De vlinder drinkt de nectar van deze kruiden. De laatste jaren wordt dit vlindertje steeds vaker in de tuin gezien.
Muntvlindertje

© Fotograaf: CReuvers

Muntvlindertje. Fotograaf: CReuvers

Citroenvlinder

De mannetjes van de citroenvlinder zijn goed te herkennen aan hun felle citroengele kleur . De vrouwtjes zijn meer bleekgeel of wit gekleurd. Op beide achtervleugels zit een donker stipje. De onderkant van de vleugels is lichtgroen .
Citroenvlinder

© Fotograaf: Hansnatuur

Citroenvlinder. Fotograaf: Hansnatuur

Klein geaderd witje

Overal in Nederland kun je het klein geaderd witje tegen komen. Deze vlinder is te onderscheiden van de twee koolwitjes door de grijsgroene strepen (aders) op de onderkant van de vleugels. Het klein geaderd witje heeft net als de koolwitjes donkere vleugelpunten , maar deze eindigen niet in een rechte lijn. Het vrouwtje heeft twee donkere vlekken op de voorvleugel, het mannetje één.
Klein geaderd witje

© Fotograaf: Jokevanderpoppe

Klein geaderd witje. Fotograaf: Jokevanderpoppe

Bont zandoogje

Het bont zandoogje heeft donkerbruine vleugels met gele vlekjes . De vlinders vliegen in de buurt van bosranden. Het voedsel van het bont zandoogje bestaat vooral uit honingdauw van bladluizen en sap van vruchten of bloedende bomen.
Bont zandoogje

© Fotograaf: MarijkeS

Bont zandoogje. Fotograaf: MarijkeS

Tuinvlindertelling

De jaarlijkse tuinvlindertelling 2017 is op 4, 5 en 6 augustus. Doe ook mee en tel de vlinders in de tuin!  Meer informatie  en een  uitgebreide zoekkaart  zijn te vinden op de website van de tuinvlindertelling.
Niet in de top tien maar wel een van de opvallendste dagvlinders is de koninginnenpage. Deze soort wordt graag gezien in de tuin en is dan ook een focussoort tijdens de telling. De soort is een van de grootste vlinders die in Nederland wordt gevonden. De vleugels hebben overwegend gele kleuren en daarnaast een opvallende zwart-gele tekening met blauwe accenten , een rode vlek aan de achtervleugel en een langwerpig, zwart gekleurd vleugelaanhangsel
koninginnepage_elkspel

© Koninginnenpage - fotograaf elkspel123

Koninginnenpage, fotograaf elkspel123.

Meer over:

vlinder, tuintelling
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.