Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herken de meeuw met de donkere kop

  •  
15-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6184 keer bekeken
  •  
zwartkopmeeuw_LubbertSpaanse.jpg

Zwartkopmeeuw

© Fotograaf: LubbertSpaanse

In Nederland zijn veel meeuwen te vinden, inclusief incidentele bezoekers en 'dwaalgasten' wel 23 soorten! Soms kan het erg lastig zijn om deze zeevogels uit elkaar te houden. In dit artikel helpen we je een beetje op weg door er een aantal te bespreken die op elkaar lijken. Deze soorten hebben namelijk allemaal een donkere kop!

Kokmeeuw

De kokmeeuw is een kleinere meeuw. In de zomer heeft deze soort vogel een donkerbruine kop, in de winter is die witter. De koptekening bedekt niet de hele kop. De vogel leeft in kolonies, soms met wel duizenden bij elkaar. Buiten broedtijd zijn ze in het hele land te vinden: van de kust tot in de steden. Tijdens het broeden zitten ze ofwel bij zoetwater ofwel aan de kust. De vogels hebben roodachtige poten en een snavel in diezelfde kleur. 

black-headed-gull-g1fdc02fa8_1920

Kokmeeuw in zomerkleed

© Pixabay

Kokmeeuwen in winterkleed

© Kokmeeuwen in winterkleed. Fotograaf: will

Vorkstaartmeeuw

De vorkstaartmeeuw is een vogel met een volledig donkere kop, op het puntje van de snavel na. Meestal worden ze nauwelijks gezien in Nederland, maar in september en oktober zijn ze soms nog wel bij de Noordzee te vinden. Vaak als ze in Nederland zijn hebben ze ook geen donkere kop meer. De buitenste randen van de vleugels zijn zwart, terwijl de rest van de vleugel grijs is. De vogels eten ongewervelde dieren en kleine visjes wanneer ze op zee zijn. Als ze bij de Afrikaanse kust aankomen eten ze ook wel springstaarten en spinnen.

vork

Vorkstaartmeeuw

© Ómar Runólfsson via wikimediacommons, CC BY 2.0

Dwergmeeuw

De dwergmeeuw is net als de kokmeeuw een kleine soort. De kop van de vogel is volledig zwart, inclusief de snavel. De onderkant van de vleugels in grijsachtig. Deze soort leeft ook in kolonies, ze voegen zich wel eens bij de kokmeeuwen of visdieven. Kokmeeuwen zijn wat agressiever en daar kunnen de dwergmeeuwen gebruik van maken. De vijanden worden zo voor ze verjaagd. De meeuw broedt niet vaak in Nederland, maar als het dier gaat broeden doen ze dat in pioniersvegetaties. In de winter trekt de soort naar zee of naar open wateren. De dwergmeeuw staat op de Rode Lijst en wordt ernstig bedreigd. 

dwergmeeuw

Dwergmeeuw

© MerlijnvanWeerd

Zwartkopmeeuw

Een andere soort die enorm vee lop de kokmeeuw lijkt is de zwartkopmeeuw. Ook deze soort meeuw heeft een zwarte kop en een rode snavel. Er zit een duidelijke witte rand om de ogen van de vogel. Het grote verschil met de kokmeeuw is de grootte van de zwarte vlek. Bij de zwartkopmeeuw is deze vlek groter en loopt het door tot in de nek. Ook bij deze soort zeevogel verdwijnt de zwarte vlek in de winter, een zwarte veeg blijft over. 

zwartkopmeeuw_LubbertSpaanse.jpg

Zwartkopmeeuw

© Fotograaf: LubbertSpaanse

zwartkopmeeuw

zwartkopmeeuw in de winter

© MPF via wikimeadia commons, CC BY-SA 4.0

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor