Terwijl de lente om de hoek staat te trappelen, is de natuur al weken bezig om zich voor te bereiden op het voorjaar. De vogelzang is losgebarsten, speenkruid en bosanemoon bloeien nu en veel bomen staan al in de knop. Maar hoe houd je al die bomen uit elkaar, nu ze nog kaal zijn? Dat kan heel goed aan de hand van de knop. Stef van Walsum van stichting Floron geeft in Vroege Vogels een stoomcursus boomknoppen herkennen.
Wat is een knop?
Je hebt bloemknoppen en bladknoppen. Bloemknoppen zijn over het algemeen wat dikker en bladknoppen wat spitser. Uit de eerstgenoemde knoppen komen de bloemen, uit de andere knoppen komen takken en bladeren. Je hebt ook gemengde knoppen, daarbij zit zowel de bloem als het blad in de knop.
Om de knop heen zitten schubben, die de inhoud moet beschermen tegen veranderende temperaturen. In de knop zit ook een soort antivries, dat moet beschermen tegen de vorst.
Het aanmaken van nieuwe knoppen gebeurt feitelijk al in de herfst, voordat de bladeren van de bomen zijn gevallen. De bladeren en de bloemen zijn al de hele winter aanwezig, veilig opgeborgen in de knop, beschermd tegen weer en wind. Tijdens de winter zie je de knoppen al dikker worden en afhankelijk van de boomsoort barsten de knoppen in maart of april open en beginnen te bloeien.
De katjes van de zwarte els hebben zo'n mooie kleur.
De ene knop is de andere niet. Zo heeft de paardenkastanje heel dikke knoppen en heeft bijvoorbeeld de wilg heel smalle knoppen. De inheemse eik heeft van alle bomen de meeste knoppen. Dit zorgt ook voor de grillige groei van deze boom. We zijn benieuwd hoeveel soorten jij herkent! In de onderstaande quiz kan je je kennis over knoppen testen:
Download hier de zoekkaart van een paar veel voorkomende boomknoppen.