Welke vissen kun je herkennen op schilderijen? Die vraag stellen onderzoekers uit Leiden aan alle visexperts: visboeren, sportvissers, medewerkers van Ravon. Hoe meer mensen mee doen, hoe beter!
Onderzoekers willen namelijk zoveel mogelijk gegevens verzamelen over vissen in de periode van 1500 tot 1850. Om vervolgens te vergelijken met de vissen van nu. Werden er andere vissen gegeten? Kwamen er in Nederland ook tropische vissen voor?
Dit geeft de onderzoekers een kijkje in het verleden, en zo kunnen ze erachter komen welke vissen er gevangen, verhandeld of gegeten werden.
Vissen in de kunst
In de jaren 1500 tot 1850 beeldden kunstschilders vaak vissen uit, in bijvoorbeeld illustraties van marktscènes en stillevens. Zoals een stilleven van Jacob van Es en een enorm schilderij van Jan Brueghel.
In deze periode werden de meeste vissen geschilderd in hun rol als voedsel, op markten, in de pan en op een bord. Ze werden zelden geschilderd in hun natuurlijke omgeving. Volgens Paul Smith, betrokken bij het project, komt dat omdat de mensen in die tijd geen idee hadden hoe vissen leefden. Dat kwam pas ten tijde van de opkomst van het aquarium, dan pas zien mensen de vissen in hun natuurlijke leefomgeving.
De manier om een vis in zijn natuurlijke omgeving te zien is het aquarium. Heel belangrijk voor de opkomst van de moderne aquaristiek in Europa was Adolf Rossmessler, die in 1856 het boek "Der See im Glase” publiceerde. Dat het schilderij van Jan Brueghel van voor die tijd kwam, is te zien aan de onnatuurlijke manier waarop de vissen zijn afgebeeld.