Vroeger stonden in bijna ieder weiland heggen, bosjes en grote bomen. Tegenwoordig zie je vaak alleen nog kale grasvlaktes, begrensd door prikkeldraad of sloten. Het vee staat verschrikkelijk te puffen in de hete zon of zonder bescherming in de striemende regen. Zeker de afgelopen weken maakten veel mensen zich zorgen over de koeien die in de brandende zon stonden.
De campagne
Maar nu is er de campagne 'Bomen voor Koeien'. Met als doel: een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. Het is een voortzetting van de actie die startte op 28 mei 2000 op initiatief van
Stichting wAarde
, Vroege Vogels en LandschappenNL. Er zijn toen ruim 100.000 bomen aangeplant. Dit jaar ging Vroege Vogels terug naar Teun Rutgers in Vaassen, één van de boeren van de vorige actie. In 2002 werden bij hem in het weiland 10 eiken aangeplant.
Luister de reportage.
"De koeien op de hete, kale vlakten was gewoon niet om aan te zien en door de klimaatverandering zullen er nog vaker van die droge periodes komen," zegt Thomas van Slobbe van Stichting wAarde. "Daarom kunt u nu weer certificaten bestellen."
Inmiddels blijk dat het ook dit jaar een groot succes is. In de eerste week na de lancering zijn er al meer dan 2000 nieuwe certificaten verkocht.
Certificaten
De certificaten kosten € 10,- per stuk.
Elk certificaat maakt de aanplant van één boompje mogelijk. Daarbij gelden de volgende vijf regels:
bomen en struiken van inheemse herkomst;
passend in het landschap;
deels aanplant van jong 'bosplantsoen', deels oudere boompjes;
per locatie een goede balans tussen het aantal boompjes en het aantal koeien;
aanplant in of langs weilanden, zodanig dat de boompjes goede schaduwplekken voor het grazende vee opleveren
Zelf meedoen?
Je kunt je bestelling – met daarbij het aantal gewenste certificaten - doorgeven via
info@waarde.nl
.
Dan ontvang je van Stichting wAarde een bevestiging en een factuur.
Vervolgens zoekt de stichting geschikte plantlocaties en planten zij de boompjes.
Verslag
Na afloop van het plantseizoen - in april volgend jaar – ontvang je een uitgebreid verslag over de boompjes die, dankzij jou en alle andere deelnemers, zijn aangeplant.