Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Heide ouder dan gedacht

  •  
24-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
De hei is een karakteristiek onderdeel van ons landschap. En dat al sinds de Middeleeuwen – althans, dat dachten we altijd. Onderzoek van prehistorisch stuifmeel dat bewaard is gebleven in grafheuvels, werpt nu een heel ander licht op hoe Nederland er vroeger uitzag. 
Grafheuvels zijn de meest talrijke archeologische monumenten van Nederland. Op veel plekken in ons land zijn deze prehistorische graven nog steeds duidelijk zichtbaar als lage heuvels. De Faculteit Archeologie in Leiden startte een onderzoeksproject naar deze prehistorische monumenten.
Informatie
Grafheuvels bevatten waardevolle informatie over de geschiedenis van het landschap. Biologe Marieke Doorenbosch kan aan de hand van pollenonderzoek reconstrueren hoe de omgeving van die grafheuvels er zo'n 5000 jaar geleden uit moet hebben gezien. Door het stuifmeel in die grafheuvels te analyseren,kan zij vaststellen welke bomen en planten er gebloeid hebben in die tijd.
Oude Heide
Dat leverde een verrassende conclusie op: de meeste - zo niet alle - grafheuvelvelden lagen in hei. Dat betekent dus dat grootschalige heidevelden niet in de Middeleeuwen ontstaan zijn, zoals we altijd dachten, maar ver daarvoor. Daarnaast betekent het dat er sinds die tijd ‘heidemanagement’ moet hebben plaatsgevonden: de herder dwaalt dus al zo’n 5000 jaar met zijn kudde rond, op ‘de grote stille heide’.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor