Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haring- en makreelbestanden in Atlantische Oceaan scherp gedaald

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
anchovies-5945114_1280

© Pixabay

Er moet een permanent quota komen voor Atlantische haring, blauwe wijting en makreel in de Noord-Atlantische Oceaan, vindt de Marine Stewardship Council (MSC). Deze oproep volgt na nieuw onderzoek waaruit een zorgwekkende, aanhoudende neerwaartse trend voor Atlantische-Scandinavische haring en makreel blijkt. Beide visbestanden behoren traditioneel tot de grootste en economisch belangrijkste bestanden in Europa.

Sterke daling haring- en makreelbestanden

Sinds 2015 is de makreelpopulatie gedaald van 7,26 miljoen ton naar 2,8 miljoen ton. Het bevindt zich daarmee nog maar net boven ondergrens. De Atlanto-Scandische haringpopulatie is sinds 2008 gekrompen van 6,9 miljoen ton naar 3,1 miljoen ton en is dit jaar gedaald tot onder het kritische bestandsniveau waarbij de gezondheid van een bestand op lange termijn in gevaar is.

Het rapport van de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) toont aan dat de vangst van Atlanto-Scandische haring, blauwe wijting en makreel in 2023 de wetenschappelijke limieten met respectievelijk 33%, 28% en 35% overschreed. Dit bedreigt zowel de gezondheid van de oceanen als het levensonderhoud van vissers.

Overbevissing door eigen quota

Het laatste ICES-advies beveelt een 22% vermindering van de makreelvangst in 2025 aan, met een toegestane vangst van 576.958 ton. Voor Atlanto-Scandische haring werd in 2023 al een vermindering van 44% geadviseerd. Hoewel wetenschappers een toename van 3% in de vangst verwachten door meer jonge vissen, blijft dringende actie nodig om ervoor te zorgen dat quota worden vastgesteld in overeenstemming met wetenschappelijk advies en een langetermijnbeheerplan vword vast gesteld.

Atlantische-Scandinavische haring, makreel en blauwe wijting worden bevist door enkele van de rijkste landen, maar regeringsonderhandelingen over vangstrechten zitten al jaren vast. Elk land stelt daardoor eigen quota vast, wat resulteert in een totale vangst die ver boven de wetenschappelijke aanbevelingen ligt. Dit politieke falen leidt tot overbevissing.

Gevolgen voor de consument

Erin Priddle, regionaal directeur van de MSC in Noord-Europa: “De recente gegevens over Atlantische Scandinavische haring en makreel zijn zorgwekkend. Deze twee iconische vissoorten zijn van groot belang voor het mariene ecosysteem, voor de Europese en mondiale markt en voor de vissers zelf.”

Het gebrek aan vooruitgang bij het vaststellen van duurzame visserijquota leidde ertoe dat de haring-, makreel- en wijtingvisserij in de Noordoost-Atlantische regio hun MSC-certificering in 2019 en 2020 verloren. Dit heeft de beschikbaarheid van duurzame vis voor consumenten beperkt. In Nederland is er geen gecertificeerde makreel uit de Atlantische Oceaan meer verkrijgbaar; de haring komt uit het Noordzeebestand, waar wel duurzame vangstafspraken gelden en het MSC-certificaat behouden blijft.

Bron: Marine Stewardship Council

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.