Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Handel in berberapen niet langer ongestraft

  •  
04-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
berberaap_02.jpg
Illegale handel in berberapen wordt vanaf nu zwaar strafbaar. Dat hebben landen vandaag, op Wereld Dierendag 2016, definitief besloten tijdens de CITES-top over bedreigde planten- en diersoorten in Johannesburg.

Meest in beslag genomen dier

De berberaap is het meest in beslag genomen CITES-genoteerde levende zoogdier in de EU. Handel in berberapen was dus al verboden, maar autoriteiten waren nog niet verplicht om overtreders aan te pakken. Doordat de berberaap nu de hoogst mogelijke beschermstatus krijgt tegen illegale handel en stroperij, kunnen overtredingen niet langer ongestraft blijven. “Als je nu gepakt wordt, ga je zonder pardon de bak in”, aldus Stichting AAP-directeur David van Gennep.

Uitsterven

Berberapen dreigen uit te sterven, grotendeels door de illegale handel bestemd voor de exotische huisdierenmarkt in Europa. Volgens de laatste tellingen zijn nog maar 6,500 tot 9,100 berberapen over in het wild. Het grootste deel van de populatie bevindt zich in het Atlasgebergte van Marokko, maar in Europa staan zij vooral bekend als de ‘Gibraltar aapjes’.

Verbod

In Nederland is het al sinds de jaren zeventig verboden om apen als huisdier te houden. Toch is de berberaap de meest aangemelde primatensoort voor opvang bij Stichting AAP, veelal afkomstig uit landen als Frankrijk en Spanje. Stichting AAP pleit daarom al 15 jaar voor een hogere beschermstatus voor deze apensoort. Een berberaap kan in Europa zo’n €2000,- opleveren. “Door straffen te verhogen en handhaving te versterken, loont het straks niet meer om in deze apen te handelen.”

CITES

Het door de EU en Marokko ingediende voorstel werd vorige week al officieus aangenomen tijdens de internationale CITES conferentie. Lidstaten kregen echter nog wel enkele dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen. Vandaag, op Wereld Dierendag, werd de beslissing om de berberaap te verplaatsen van Appendix II naar Appendix I van CITES formeel bekrachtigd.
Bron: Stichting AAP

Meer over:

cites, berberaap
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor