Al zeker vijftig jaar wordt er in de bossen van Groesbeek onderzoek gedaan naar roofvogels die broeden in de bossen. Sinds 1969 gaat elk voorjaar een groep vrijwilligers waaronder Gerard Müskens op zoek naar broedende roofvogels, zoals haviken. Daarvan zijn er op dit moment zitten zeker 20 broedparen rondom Nijmegen te vinden. Maar een halve eeuw geleden was dat wel anders. Toen waren de haviken hier bijna helemaal verdwenen.
Vergiftigde duiven
Na de Tweede Wereldoorlog ging het een lange tijd niet goed met de roofvogels. Dat kwam door pesticiden in de landbouw. Die zorgden ervoor dat de sperwer en slechtvalken eieren legden met te dunne eischalen. Kuikens stierven hierdoor in hun ei. De haviken kregen het gif binnen door hun prooi: de duiven. Die duiven aten zaaizaad waar gif in zat. Zo kwam het gif ook bij de haviken terecht. In die jaren vonden de vrijwilligers vaak dode haviken in het nest. Maar gelukkig werden rond 1970 bepaalde pesticiden in de ban gedaan. De stand van de roofvogels nam in de jaren erna sterk toe. Inmiddels vliegen er weer tientallen haviken rond in het Groesbeekse Bos.
Haviken ringen
Gerard monitort hier de haviken. Hiervoor ringt hij eens per jaar de jongen. Om de jongen te kunnen ringen, klimt hij de boom in. Voorzichtig haalt hij de jonge vogels naar beneden. Niet elk jong is even groot, want ze komen na elkaar uit het ei. Vrouwtjes kun je herkennen aan de dikke poten, waarmee ze later grote prooien kan vangen zoals duiven.
Vroege Vogels TV over de stuwwal van Groesbeek is vrijdag 20 augustus 2021 om 19:50 te zien op NPO 2!