"Elke dag trekken er honderden halsbandparkieten langs ons appartement aan de Westerschans in Leiderdorp. Een lawaaierige stroom forensen tussen de slaapplaats in de Vogelbuurt en foerageergebieden in de regio Leiden - Oegstgeest", schrijft Luuk Punt. Hij filmde deze groep halsbandparkieten die aan de muren van zijn appartementencomplex hingen. De vogels knagen korreltjes cement uit de voegen van de muren. Punt denkt dat die korreltjes helpen bij het fijnmalen van zaden in de maag.
Luuk Punt stuurt Vroege Vogels met grote regelmaat mooie filmpjes (bekijk hier zijn recente filmpjes) toe maar deze keer was het een filmpje die wel wat uitleg nodig heeft! Na het raadplegen van Roelant Jonker, parkieten-deskundige, blijkt het om iets anders te gaan: de vogels hebben behoefte aan mineralen, zoals kalk en halen dat uit het cement.
De gifgroen gekleurde halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit India en Centraal-Afrika, maar is sinds de jaren zestig in Nederland te vinden. De populaties in ons land zijn ontstaan uit ontsnapte en losgelaten kooivogels die verwilderd zijn. De vogel is behoorlijk afhankelijk van bijvoeding en leeft daarom alleen in stedelijke omgevingen. Zo leeft de parkiet in steden als Leiderdorp, Alkmaar en Alphen aan de Rijn. Daar waar veel voedsel te vinden, zoals pinda’s en zaden, voelt hij zich het meest thuis. Zonder die hulp zou de halsbandparkiet de voedselschaarste in de winter niet overleven.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.