© Weperpolder - Fotograaf IenNijenhuis
Halsbandparkieten, Co2 in de klas en alle overige onderwerpen uit de radio-uitzending van zondag 12 januari 2025.
Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:
00:35:10 - Les over Co2 in de klas
00:46:30 - Taal van het Friese landschap
01:12:00 - Behoud de Boshoek!
01:20:20 -Doggersbank moet beter beschermd worden
02:10:35 - Slapende parkieten tellen
02:20:45 - Zeldzame vlinder in klein voortuintje
Meting van CO2 in een proef op basisschool De Optimist in Amsterdam
© Rob Buiter
Wat is CO2? En hoe kunnen we die stof eventueel uit de lucht halen, om de klimaatverandering een beetje tegen te gaan? Met die vragen gaan twee onderzoekers van het instituut voor zeeonderzoek, het NIOZ op Texel, tegenwoordig naar de basisschool! Met een eenvoudig experiment laten onderzoekers Peter Kraal en Rick Hennekam aan de leerlingen van basisschool De Optimist in Amsterdam zien wat ‘klimaatwetenschap’ is.
In 1968 was het eerste broedgeval van een paartje halsbandparkieten in Den Haag. De vogels waren ontsnapt of losgelaten uit hun kooi en bleken zich prima te redden in de stad. Nu zijn de felgroene en luidruchtige parkieten niet meer weg te denken uit de parken in alle grote steden van de Randstad. Sinds 2000 is er zelfs nóg een exotische parkiet bijgekomen: de grote alexanderparkiet. Ieder jaar worden de parkieten geteld op hun slaapplaatsen.
Boppefean, hege wier of skinkeldiek. De Friezen hebben bijna alles in hun landschap wel een woord gegeven. Frisist Karel Gildemacher houdt zich al een leven lang bezig met de taal over het Friese landschap. In zijn lijvige boek ‘Taal van het Friese Landschap’ behandelt hij zo’n beetje alle Friese woorden die een relatie hebben met het Friese landschap.
Stichting Doggerland en ARK Rewilding Nederland stappen naar de rechter voor bescherming van een het natuurgebied Doggersbank in de Noordzee. Ondanks dat het hier om een Natura 2000-gebied gaat, houdt de Nederlandse overheid zich niet aan haar eigen regels van natuurbescherming en staat zij nog steeds sleepnetvisserij in het gebied toe.
Geert van Poelgeest em Wout van der Schalie van Natuurecntrum De Boshoek in Schiedam
© Henny Radstaak
Natuurcentrum De Boshoek is een prachtig, door vrijwilligers van de plaatselijke afdeling van de KNNV gerund natuurhistorisch museum aan de rand van Schiedam. Het bestaat al 36 jaar, maar de gemeente Schiedam heeft nu het plan om het te slopen voor de nieuwbouw van een school. Dat mag niet gebeuren, zeggen de vrijwilligers van De Boshoek. Daarom zijn ze een petitie gestart.
Beheerders van natuurgebieden dromen er vaak van, maar Nick Vledder uit Hattem heeft het gewoon in z’n bescheiden tuintje voor elkaar gekregen: zijn voortuin is het leefgebied geworden van een zeldzame vlindersoort! Het gaat om de sleedoornpage, die – de naam zegt het al – haar eitjes afzet op de sleedoorn. “Een prachtig voorbeeld van een streektuin”, zegt Rolf Schuttenhelm van Streektuinen. Die zet zich in voor meer streekeigen wilde plantensoorten in de tuinen, zodat er een soort ecologische hoofdstructuur door Nederland ontstaat.
Thema's:
Meer over:
halsbandparkietMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.