Eén miljoen Nederlandse moslims eten zonder dat ze dat weten, vlees dat eigenlijk niet halal is. Halal vlees komt vrijwel altijd uit de gangbare vee-industrie en het welzijn van de dieren en de manier van slachten is vaak in strijd met de voorschriften van de Koran. Echt halal vlees is volgens Islam deskundigen gelijk aan biologisch vlees, maar in de praktijk is dat absoluut niet het geval. Dier & Recht roept de 1 miljoen Nederlandse moslims op halal vlees uit de gangbare veehouderij (en dat is vrijwel al het halal vlees) te mijden.
Dierenwelzijn is een belangrijk onderdeel van de Koran en dus van de islam. De Koran en andere islamitische geschriften melden op tal van plaatsen dat dieren beschermd moeten worden. Zo is het verboden jonge dieren te scheiden van de moeder. Maar in Nederland worden vrijwel alle vleeskalveren direct bij de moeder weggehaald. De Koran bepaalt ook dat dieren alleen gedood mogen worden als er een noodzaak voor bestaat. Maar in de (leg)kippenindustrie worden miljoenen haantjes gedood, alleen omdat ze niet als productiedier geschikt zijn. Dieren mogen volgens de islam niet opgesloten worden en dat is in de vee-industrie eerder regel dan uitzondering. Alleen de manier waarop schapen en in mindere mate lammeren en koeien gehouden worden, zou halal genoemd kunnen worden. Daarnaast weten maar weinig mensen dat de manier waarop vooral pluimvee geslacht wordt, in de praktijk niet aan de eisen van de Koran voldoet.
Vanwege deze en nog meer redenen zouden moslims het grootste deel van het halal vlees in Nederland niet mogen eten. Dat geldt voor de kip bij KFC, maar ook voor het meeste vlees van de “islamitische slager” en voor halal vlees van AH en Jumbo. Eigenlijk voldoet alleen biologisch vlees aan de voorschriften van de Koran.
Dier&Recht onderzocht waarom moslims halal vlees (ver)kopen dat niet aan de halal eisen voldoet. Onwetendheid is een belangrijke factor. De meeste moslims denken dat halal voor wat betreft vlees alleen inhoudt dat dieren ritueel geslacht zijn. Veel moslims denken dat de dieren goed behandeld worden als het vlees halal is. Die onwetendheid geldt voor de hele keten; ook slagers, slachterijen en zelfs de instanties die halal certificaten uitreiken, denken dat halal alleen betrekking heeft op het onverdoofd slachten. In ons onderzoek hoorden we van een kippenslachterij waar niet een moslim de bij de slacht verplichte tekst “bismillah”roept, maar waar voor wel een heel pragmatische oplossing was gekozen: de tekst stond op een bandje en kwam uit een speaker. Bij een andere kippenslachterij wordt alleen de eerste kip ritueel geslacht en de volgende duizenden kippen `gewoon', net als bij reguliere slachterijen, via de lopende band.
Supermarktketen Jumbo hanteert geen definitie van halal en verwijst naar haar leverancier, die verwijst naar vijf certificeringsinstanties, waarvan er drie ongeveer zeggen dat halal vlees een soort biologisch vlees is. Aangezien er vrijwel geen biologisch halal bestaat, is dit onmogelijk. De andere twee certificeerders geven alleen aan dat de dieren ritueel geslacht zijn en zeggen niets over het leven van de dieren. Ook wordt verwezen naar de VWA (Voedsel- en Warenautoriteit) en naar het ministerie van Landbouw, maar die bemoeien zich niet met halal producten.
Het komt er op neer dat vrijwel niemand weet wat halal vlees inhoudt, en dat wat nu voor halal vlees door gaat dat niet is omdat er geen rekening wordt gehouden met de dieren.
Dier&Recht beoogt met deze campagne moslims bewust te maken en hoopt dat ze daardoor diervriendelijker vlees gaan eten; vlees dat in overeenstemming is met hun geloof.
De Koran benadert dieren op een positieve wijze en onderscheidt zich doordat er aandacht is voor dieren, zorgplicht en rentmeesterschap. Als één miljoen moslims bewuster vlees eten, dan scheelt dat enorm veel dierenleed.
Het volledige rapport van Dier&Recht met uitleg over de Koran, met interviews met deskundigen, onderzoek onder slagers, slachterijen en certificerende instanties en een enquête onder moslims is op te vragen via
info@dierenenrecht.org.