Alsof ze op het strand zitten met een windscherm: hazen in hun leger. Een hazenleger is een plat stukje grond waar de planten die er om heen staan een ‘muur’ vormen tegen de wind. Hazen hebben vaak verschillende legers, afhankelijk van de windrichting. In tegenstelling tot konijnen leven hazen dan ook niet in holen onder de grond.
Een leger wordt soms ook een pot genoemd. Fotograaf: josjansen
Niet aanraken
Vind je nou tijdens een wandeling een jong, stilliggend haasje? Geen paniek, gewoon laten liggen. Als je het jonge dier aan zou raken, kan de moeder haar jong verstoten door de vreemde geur.
Niet verstoren! Ze verstoppen zich niet voor niets. Fotograaf: AntonHof
Rammeltijd
Om jongen te krijgen moet er eerst gepaard worden. Daar gaat de rammeltijd aan vooraf. De mannetjes, ook wel rammen of rammelaars genoemd, gaan elkaar als volleerde boksers te lijf om vrouwtjes voor zich te winnen. Maar ook de vrouwtjes zijn er niet vies van af en toe een flinke tik uit te delen als de hitsige mannetjes te opdringerig worden.
In de rammeltijd gieren de hormonen door het lijf. Fotograaf: drievliet
Op vrije voeten
Is de moerhaas (een vrouwtje) eenmaal overtuigd van een stoere man, dan volgt het meest intieme moment. Na ongeveer zes weken worden de haasjes geboren: volledig behaard en ze kunnen gelijk zien. Als nestvlieder gaan de jongen al snel op avontuur, maar blijven nog wel even bij hun ouders. Twee keer per dag keren de jonge haasjes terug bij moeder om gevoed te worden.
Een bliksembezoek van een rammelaar bij een moerhaas. Fotograaf: kanjer
Angsthazen
Hoewel de mannetjes in de lente druk achter de vrouwtjes aan rennen, zullen ze af en toe ook moeten rennen voor hun leven. Hazen staan op het menu van veel roofvogels zoals de bruine kiekendief. Zelfs kraaien gaan wel eens achter een jong dier aan.
Hazen zigzaggen en springen om roofdieren te ontwijken. Fotograaf: kasteelheertje