De brand in de grotten bij Maastricht heeft grote gevolgen voor de rest van het ondergrondse gangenstelsel. De grot waar sinds donderdag honderden kuub hooi branden, staat immers in verbinding met andere tientallen kilometers lange grottenstelsels in de Cannerberg.
Een totale instorting van de grotten is niet aan de orde. Dat blijkt uit onderzoek door een geoloog. De dragende pilaren zijn stabiel. Wel komen nog steeds brokstukken naar beneden.
Roet- en rookschade
Volgens eigenaar het Limburgs Landschap is er sprake van enorme roet- en rookschade. ,,De grotten zijn eeuwenoud en hebben even oude cultuurhistorisch belangrijke inscripties en handtekeningen’’, aldus een woordvoerder.
In het gangenstelsel ligt onder meer een voormalig NAVO-hoofdkwartier. Voorlopig zijn excursies daar afgeblazen: er hangt rook en er is gevaarlijk koolmonoxide gemeten. Iets verderop ligt de Jezuïetengrot, beroemd om de negentiende-eeuwse wandtekeningen en beeldhouwwerken. Ook daar mag niemand naar binnen vanwege de koolmonoxide.
Vuur oplaaien
De brandweer heeft maandagmiddag pogingen om met een grote tunnelventilator het vuur in de grotten bij Maastricht aan te wakkeren, opgegeven. De bedoeling was dat het vuur zou oplaaien, zodat het hooi sneller op zou branden. Dat blijkt echter niet te werken.
Inmiddels heeft de Nederlandse politie het onderzoek naar brandstichting overgenomen van de Belgen. De Belgische politie arresteerde in de nacht van donderdag op vrijdag twee twintigers, mannen uit grensplaats Riemst bij Maastricht. Zij werden na verhoor vrijgelaten, maar blijven verdachte van brandstichting.