In het Nederlandse deel van de Noordzee zijn enkele grote spinkrabben (Maja brachydactyla) gesignaleerd. Dit gebeurde tijdens een biodiversiteitsmonitoring van De Rijke Noordzee. Enkelen van deze soort zijn eerder in Nederlandse wateren gevonden, maar deze berichten zijn van bijna 50 jaar geleden. Met een onderwaterdrone (ROV) is onderzoek gedaan rond de voet van windturbines in Borssele IV, een windpark van consortium Blauwwind.
Deze Atlantische soort komt voor in het gebied tussen Marokko en Schotland. Fossiele overblijfselen tonen aan dat deze soort vroeger ook in de regio Zeeland voorkwam.
Nieuw leefgebied voor de spinkrab
De grote spinkrab is een alleseter, camoufleert zich graag en leeft in gebieden met zowel zand als stenen. Dit verklaart waarschijnlijk dat hij niet snel wordt gespot op de zanderige Nederlandse Noordzeebodem. In windpark Borssele IV zijn het afgelopen jaar steenbestortingen en windturbines geplaatst. Dit zou een veilig leefgebied kunnen betekenen voor de grote spinkrab. In dit windpark onderzoekt de Rijke Noordzee of uitgezette platte oesters zich blijvend in het windpark kunnen vestigen en of dat nieuwe natuur aantrekt. De monitoring vond plaats in het kader van dat onderzoek.
De Rijke Noordzee
Het onderzoek met Blauwwind is één van de projecten die De Rijke Noordzee uitvoert. De Rijke Noordzee werd drie jaar geleden opgericht door milieuorganisatie Natuur & Milieu en Stichting De Noordzee, vanuit de overtuiging dat windparken de toekomstige hotspots kunnen zijn voor natuurversterking op de Noordzee. Omdat in de parken niet gevist mag worden, krijgt de natuur kans zich te herstellen en opnieuw te floreren. In nauwe samenwerking met de wind-, waterbouwsector en de wetenschap wil de organisatie een blauwdruk ontwikkelen voor natuurontwikkeling in windparken in Nederland en op termijn wereldwijd.
Bekijk hier de beelden van de spinkrab:
Lees meer op DeRijkeNoordzee.nl
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.