Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote modderkruipers op de Esscheplaat

  •    •  
20-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2419 keer bekeken
  •  

In 2012 is eigenlijk per toeval een grote populatie grote modderkruipers ontdekt hier in het natuurgebied bij het Hollands Diep. De vis leek uitgestorven in de Hoeksche Waard, terwijl het vroeger een veelvoorkomende soort was hier. De vondst betrof een gezonde populatie met jonge en volwassen exemplaren. Ze vonden er enorme aantallen op de Esscheplaat. Vanaf 2012 worden de modderkruipers hier goed in de gaten gehouden. Van de euforie is niet veel over, want het blijkt de laatste twee jaar slecht te gaan met de populatie.

Zuurstofarm water

De Esscheplaat is in principe een zeer geschikt gebied voor de grote modderkruiper. Zo zijn de kreken niet verbonden met ander water. Er zitten namelijk dammetjes rond het gebied, dammetjes die ze in de jaren 70 aan de noordkant bij de kreken hebben geplaatst. Door middel van klepduikers en later een gemaal, wordt het waterpeil geregeld. Door de dammetjes is er geen directe verbinding tussen het Hollands Diep en de kreken van de plaat. Hierdoor is er weinig concurrentie, het water is te zuurstofarm voor vele andere vissen. De grote modderkruiper kan wel overleven in water waar het zuurstofgehalte laag is.

Populatie gaat achteruit

Toch gaat het niet goed met de grote modderkruiper hier. De laatste twee jaar zijn er geen of weinig modderkruipers gevonden. In 2015 is er een lek in de kades gekomen, in de dammen die de kreken afdammen van het Hollands Diep. Dit heeft ervoor gezorgd dat het gebied droog kwam te staan en toen hebben onder andere de reigers zich volgevreten aan de modderkruipers. Uiteindelijk is het lek opgelost, en kon men het waterpeil hier weer hooghouden, kunstmatig met een gemaal.

Na een tijdje begon de populatie zich hier te herstellen, maar de laatste twee jaar is het zo droog geweest dat het een flinke klap is voor ze. De watertoevoer stagneert omdat de rivier zo laag staat dat de invoerpijpen verstopt raken door onder andere kroost, met als gevolg dat water maar mondjesmaat binnenkomt. Ook de wilgen drinken er veel water. Het is er nu te ondiep waardoor de paaigronden niet bereikbaar zijn. Een maatregel dat zou kunnen helpen om de populatie te redden, is het uitbaggeren van de kreken waardoor het waterpeil weer gaat stijgen.

Kijk zaterdag 21 oktober 2023 naar de uitzending over Oeverlanden Hollands Diep om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.