Zaden van naaldbomen zijn een lekkernij voor spechten. Door de dennenappel vast te klemmen in de boom, kan deze grote bonte specht de zaden eruit peuteren. Het winnende filmpje van deze week is gemaakt door Rimmert Brandsma!
De specht hakt en roffelt er lustig op los, ongeacht de ondergrond! Niet alleen bomen, ook lantaarnpalen, pindakaaspotten en wildcamera's moeten het ontzien. Zo hing Paul Raps een wildcamera op bij een drinkplaats in het bos bij Eerbeek. "Op de dag dat ik zelf wilde fotograferen (met een telelens) kwam er een grote bonte specht die mijn wildcamera testte op degelijkheid," schrijft Paul. Deze beelden zijn aan het einde van deze video te zien.
Deze beelden van grote- en kleine bonte spechten zijn gemaakt in de afgelopen jaren gemaakt door Daniëlle van der Linde, Vincent Verkuil, Martijn Bergsma, Youri Jongkoen, Joël Mellema en Paul Raps.
De grote bonte specht is de meest algemene specht van Nederland. Zijn korte, snelle roffel laten zowel het mannetje als het vrouwtje horen om hun territorium aan te geven en de paarband te versterken. Ook gebruiken ze hun snavel om nestholtes te hakken in bomen. Dit doen ze doorgaans in zachte houtsoorten, zoals berken. In die nestholte worden de eieren gewoon op het hout gelegd.
Grote bonte spechten blijven het hele jaar door in de omgeving van hun broedgebied, hoewel ze 's winters wel ruimere omzwervingen maken om voedsel te vinden. Jonge spechten zwerven rond in het najaar en dan worden ook weleens trekkende spechten gezien.
Bron: Vogelbescherming
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.