Grote banken betrokken bij misstanden palmolie
• 02-07-2018
• leestijd 2 minuten
© Rolf Schipper op een palmolieplantage - Milieudefensie
De drie grote Nederlandse banken ABN AMRO, ING en Rabobank zijn structureel betrokken bij misstanden in de palmoliesector, zoals landroof, mensenrechtenschendingen en de kap van regenwoud. Dit blijkt uit twee rapporten die Milieudefensie maandag presenteert.
De banken zouden tussen 2010 en 2018 voor minstens 4,9 miljard euro hebben geïnvesteerd in veertien palmoliebedrijven die betrokken zijn bij 118 misstanden in negen landen, zo staat in het zwartboek Draw the Line. Zo investeerde ABN AMRO in een bedrijf dat regenwoud vernietigde in Papoea Nieuw-Guinea en leende ING aan een bedrijf dat de lokale bevolking intimideerde en van haar land verjoeg. Milieudefensie wijdt een apart rapport aan Liberia, waar ABN AMRO en Rabobank investeren in een Aziatisch palmoliebedrijf dat zich aan soortgelijke misdrijven schuldig maakt.
“Banken weten al ruim vijftien jaar wat er aan de hand is. Toch blijven ze geld steken in deze dubieuze bedrijven”, zegt Rolf Schipper van Milieudefensie.
ABN AMRO geeft aan dat alternatieven voor palmolie vaak nog schadelijker zijn en dat een boycot dus niet realistisch is. De bank is het wel met Milieudefensie eens dat er nog veel moet worden verbeterd en zegt eisen aan zijn klanten te stellen. Die moeten bijvoorbeeld een keurmerk hebben. Als er toch misstanden zijn, dan gaat de bank een zogenoemd 'engagementtraject' in. Daarin wordt gestreefd naar verbetering van het gedrag. De bank wil niet ingaan op eventuele boetes voor bedrijven die regenwoud vernietigen.
Ook Rabobank stelt dat palmoliebedrijven lid moeten zijn van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) voor de bank er zaken mee doet. Die organisatie, waar onder meer het Wereldnatuurfonds in zit, beoordeelt klachten en legt sancties op als de klachten gegrond worden verklaard. Houden bedrijven zich niet aan de sancties, die veelal herstel inhouden, dan verliezen ze hun lidmaatschap van de RSPO. Volgens Rabobank telt Milieudefensie alle klachten op. De bank kijkt alleen naar veroordelingen en de reactie daarop van de bedrijven.
ING was nog niet direct bereikbaar voor commentaar.
Bron: ANP