Mis hem niet: de grootste supermaan van de eeuw. In de nacht van maandag 14 op dinsdag 15 november zal de afstand tussen aarde en volle maan het kleinst zijn sinds 1948. Pas in 2034 komt de volle maan weer zo dichtbij.
De maan draait niet in een ronde, maar in een ovale baan rond de aarde. Daardoor wisselt de afstand tussen maan en aarde: grofweg tussen de 350.000 en 400.000 km. van kern tot kern. Wanneer de maan het punt in zijn baan bereikt waarop de afstand tot de aarde het kleinst is en de maan vol is, spreken we van een supermaan. In vergelijking tot een gewone volle maan lijkt een supermaan veertien procent groter en dertig procent helderder.
Als de supermaan net boven de horizon staat oogt de grootte maximaal, maar dat is puur gezichtsbedrog. Bekende voorwerpen zoals bomen, huizen en kerktorens, lijken in de verte veel kleiner dan de volle maan. Wanneer onze zintuigen de laagstaande maan vergelijken met zo’n vertrouwd object, lijkt het hemellichaam enorm groot. Tenminste, als we waarnemen vanuit een normale kijkhouding. Wie bijvoorbeeld met zijn rug naar de maan staat en tussen zijn benen doorkijkt, heeft een veel minder sterke maanillusie.
Op 14 december kun je de derde en laatste supermaan van dit jaar zien, maar die wordt niet zo spectaculair groot en helder als de nu komende supermaan. Mocht je die trouwens willen fotograferen, dan kun je dat het beste doen zodra de maan aan de horizon verschijnt, of in de ochtend als de maan ondergaat.
En vergeet niet je mooiste foto’s te uploaden op onze
Fotopagina
!
Bekijk het onderstaande filmpje voor uitleg over de wisselende afstand tussen maan en aarde: