Het meest in het oog springende kenmerk van de Krimpenerwaard is ongetwijfeld het slagenlandschap. De lange, smalle percelen vormen samen het grootste slagenlandschap dat er bestaat en de Krimpenerwaard telt in totaal zo’n 3.000 kilometer sloot.
Zo’n duizend jaar geleden was het gebied een groot moerasbos omringd door verschillende rivieren: de Hollandse IJssel, de Lek en veenrivier de Vlist. In de middeleeuwen is langzaam begonnen met het ontginnen van gebied doormiddel van copen. Dit is een soort overeenkomst waarbij grondeigenaren gebied uitgeven aan mensen die dit vervolgens gaan ontginnen. In de Krimpenerwaard gebeurde dit van buiten naar binnen. Het immense gebied kreeg langzaam de vorm die het nu heeft.
En het bijzondere van de Krimpenerwaard is dat het die vorm ook heeft behouden. In tegenstelling tot het grootste deel van Nederland, heeft hier nooit ruilverkaveling plaatsgevonden. De agrariërs in dit gebied hadden een conservatieve inslag. Ze werden het niet eens over de verdeling en wilden eigenlijk door blijven boeren zoals ze altijd al hebben gedaan. Deze mentaliteit zit er tot op de dag van vandaag in. Waarschijnlijk was dit de redding voor het mooie landschap van de Krimpenerwaard, het is hierdoor niet veel veranderd door de tijd.
Alle sloten en slagen die je nu ziet zijn met de hand gegraven en gevormd. Bijna allemaal liggen ze van noord naar zuid in het landschap. De sloten die werden gegraven om het gebied te ontwateren, lopen uit in weteringen. Een soort grotere sloten die dwars op de percelen liggen en dus van west naar oost liggen. Door het ontginnen van het veen, zakte heel het gebied steeds verder. Het is ondertussen meters lager op ongeveer vijf meter onder NAP.
Let op: Op de Vlist geldt een verbod op gemotoriseerd vaarverkeer. Bij uitzondering konden wij hier varen.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.