Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste landdier tot nu toe beschreven

  •  
10-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Tiranosaur

© Opgraving van P. mayorum. Bron: Museo Paleontológico Egidio Feruglio; A. Otero

In 2012 werden de resten al ontdekt op een ranch in Patagonië, Australië, maar nu zijn deze ook officieel beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society . Het is de grootste dinosaurussoort die tot op heden is beschreven. De soort leefde zo'n honderd miljoen jaar geleden en woog maar liefst 70 ton. Zijn naam is Patagotitan mayorum .
De ontdekking werd gedaan door onderzoekers van het Museo Paleontológico Egidio Feruglio (MEF) . In een ander museum, namelijk het American Museum of Natural History zijn de afgietsels van de fossiele resten tentoongesteld.

Kolossaal

Het 40 meter lange beest was kolossaal, alleen het bot in het dijbeen is al meer dan twee meter lang. In totaal hebben de paleontologen wel meer dan honderdvijftig fossielen van zes verschillende individuen gevonden. Uit de vondsten blijkt dat het gaat om jongvolwassenen en dat er dus waarschijnlijk nog grotere exemplaren hebben rondgelopen.

Dorst?

Verder denken de onderzoekers ook meer te kunnen zeggen over de doodsoorzaak van deze zes giganten. “We vonden tijdens één opgraving drie verschillende grondlagen met daarin botten van dino’s die allemaal tot dezelfde soort behoorden,” stelt onderzoeker José Luis Carballido van het MEF. “Het gebied waarin deze botten waren afgezet en begraven was een overstromingsgebied, waar opeenvolgende rivieroverstromingen de resten van de dode dieren hebben bedekt. Die overstromingen waren echter niet krachtig genoeg om de botten te verplaatsen. In andere woorden: deze dinosaurussen waren hier, stierven hier en waren op minstens drie verschillende momenten naar deze plek gekomen.” Mogelijk kwamen de dinosaurussen hier om te drinken en zijn ze vast komen te zitten in de modder of troffen ze helemaal geen drinkwater aan en zijn ze hier uiteindelijk van de dorst gestorven.
Bron: MEF & Scientias  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.