Wetenschappers maken zich grote zorgen over het afnemende aantal plantensoorten in de wereld. Na alarmerende studies over de verdwijnende insecten en de weidevogels lijkt nu de beurt aan de flora. Uit Brits en Zweeds onderzoek blijkt dat wereldwijd bijna 600 plantensoorten de afgelopen 250 jaar in het wild zijn uitgestorven. En dat is meer dan het aantal uitgestorven vogels, zoogdieren en amfibieën bij elkaar.
Het aantal plantensoorten gaat het hardst achteruit op eilanden, in tropische gebieden en op plekken met een sterk toenemende bevolking. Een belangrijke oorzaak van de achteruitgang is boskap. Het verdwijnen van plantensoorten heeft grote gevolgen voor dieren die afhankelijk van ze zijn.
In Vroege Vogels reageert Rogier van Vugt, kaschef van de Leidse Hortus Botanicus. Volgens hem is de schatting van 600 verdwenen planten nog aan de voorzichtige kant. Hij vindt dat er veel te weinig aandacht is voor de bedreigingen van de plantendiversiteit.
De Hortus kweekt veel bedreigde planten en zelfs in het wild uitgestorven soorten.
Dapania pentandra
Deze plant uit de Oxalidaceae of Klaverzuringfamilie komt in het wild waarschijnlijk niet meer voor. Hij is pas in 1965 op Madagascar gevonden en beschreven, maar al enige tijd niet meer gevonden.
Stephanostema stenocarpum
Van deze plant groeien nog enkele exemplaren in botanische tuinen, waarschijnlijk allemaal stekken van hetzelfde exemplaar. Het is een plant uit de Apocynaceae of Maagdenpalmfamilie, die in 1904 uit Tanzania is beschreven.