Overdag kun je in het Witte Veen honderden heideblauwtjes tegenkomen of kwakende boomkikkers. ’s Nachts, wanneer het natuurgebied niet toegankelijk is, licht een heel bijzondere andere bewoner op: de glimworm. Wanneer de dagen op z’n langst zijn, geven deze bijzondere insecten licht.
In het Witte Veen leeft de grote glimworm, de meest algemene glimwormsoort van ons land. Lang geleden kwam deze soort meer voor, maar door afname van het leefgebied en lichtvervuiling gaat het er niet zo goed mee.
De grote glimworm is eigenlijk een korschildkever. Je zou het ook een vuurvliegje kunnen noemen, maar het opvallende kenmerk van de deze glimworm is dat alleen het mannetje vliegt. En juist het mannetje geeft geen licht.
De vrouwtjes hebben geen vleugels en zijn zo’n 2 cm, het mannetje is iets kleiner en heeft wel vleugels. Tijdens de voortplantingsperiode in juni-juli licht het achterlijf van het vrouwtje op. Overdag zit ze verscholen, maar ’s nachts lokt ze met haar lichtgevende achterlijf het mannetje. Hij kan haar van 10 meter afstand zien.
De vrouwtjes paren één keer en zetten eitjes af op de grond. De larven kunnen ook licht geven wanneer er gevaar dreigt. Hun hele voortplanting hangt dus af van het licht. En dat is nou juist wat hen nu bedreigt. Hij is bijna overal lichter in Nederland waardoor hun licht-tactiek werkt dan niet meer.
In het Witte Veen zitten de glimwormen in de ruige natte berm, niet in het hoogveen. Met boswachter Annemieke Ouwehand gaan we op zoek naar de glimwormen. En we vinden er verrassend veel! De rust en het pikdonkere natuurgebied blijken ideaal voor de felgroen verlichte dieren.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.