Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Naardermeer als otterparadijs, Sea Rangers, Zandgat, fenolijn en overige onderwerpen

  •  
06-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
risseeuw_otter.jpg

Otter

© Fotograaf: risseeuw

Naardermeer wordt otterparadijs

Het oudste beschermde natuurgebied van Nederland krijgt de komende jaren een facelift. Deze week kreeg Natuurmonumenten hiervoor bijna twee miljoen euro, tijdens het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij. Met het bedrag wordt er om het gebied een groene buffer van moerasnatuur gecreëerd. Met als hoofddoel om van het Naardermeer een waar otterparadijs te maken. Boswachter Luc Hoogenstein laat zondag zien hoe het gebied gaat veranderen.

Fenolijn 035-6711338

Kokmeeuwen, citroenvlinders en atalanta’s, hommels en de eerste futen met jongen. De meteorologische lente is begonnen en dat is te merken op de fenolijn. Op het antwoordapparaat van de natuur verder veel vogelzang, van tjiftjaffen tot veldleeuweriken.  Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.
atalanta_op_hemelsleutel_-_Kars_Veling_01.jpg

Atalanta

© Kars Veling

Bewoners Drentse Kostvlies kopen hun eigen stuk natuur

Het is een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van Drenthe: een natuurorganisatie ( Het Drentse landschap) dat samen met een groep inwoners van de provincie een stuk natuur koopt en gaat beheren.  Het gaat om het zandgat, een oude zandwinning, gelegen naast het dorp Kostvlies in de gemeente Aa en Hunze. Het was in de jaren '70 de plek waar buurtbewoners bijeen kwamen om te zwemmen en die plek blijft nu voor de gemeenschap behouden. 
zandplas

© Vereniging de Hamerlanden

De eerste lichting Sea Rangers kiest het ruime sop

Vanaf hun zeilschip beschermen ze onder andere scheepswrakken en nemen ze zeewatermonsters voor een grootschalig onderzoek naar plastic. De Sea Rangers: jongeren die als natuurbeschermers over de zeeën zeilen. De eerste lichting Rangers trekt er sinds kort dagelijks op uit. 

Zeearenden in Lapland

Vroeger ging Sanne Blok altijd met haar vader Alfred Blok op pad voor de blauwe reiger. Maar nu heeft ze er een passie bij: de zeearend. Al sinds 2008 bestudeert zij in Noors lapland deze prachtvogel. Acht weken per jaar telt ze ze en bestudeert ze nauwkeurig hun gedrag. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor