© Fotograaf Angelalouwe
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 12 september 2021 terug op de volgende startpunten:
00:09:45 - Het Zwin groeit
00:21:00 - Nieuwste podcast over uilen
00:37:29 - Fossielen Marker Wadden
00:49:25 - Biodiversiteit: Antiliaanse leguaan
01:21:50 - De stadsreus
01:43:45 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk
02:18:30 - Nieuwe manier van financiering voor de landbouw
Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Stille aarde’ van Dave Goulson en ‘Vos&ik’ van Catherine Raven.
Titel: Stille aarde
Auteur: Dave Goulson
Uitgeverij: Atlas Contact
Reeds verschenen
Titel: Vos&ik
Auteur: Catherine Raven
Uitgeverij: Atlas Contact
Reeds verschenen
Alexander_Reeuwijk
© Alexander Reeuwijk. Foto: Henny Radstaak
De overheid kwam deze week met een driest plan: als het niet lukt om de stikstofuitstoot terug te dringen, moeten desnoods maar boeren worden onteigend. Voor het plan zou 17 miljard euro gereserveerd moeten worden. "Nergens voor nodig" zegt de Friese melkveehouder Pieter van der Valk. Hij komt met een alternatief plan voor de financiering van duurzame landbouw.
Twee jaar geleden is de dijk tussen natuurgebied het Zwin en de Belgische Leopoldpolder weggehaald. Net als de Hedwigepolder moet het Zwin meer ruimte gaan bieden aan vogels, nu er door de verdieping van de Westerschelde veel natte natuur verloren is gegaan. Hoe ziet het gebied er nu uit? Vroege Vogels TV gaat kijken.
© Het Zwin. Begin van het Vroege Vogelspad
Op de redactie hebben we talloze foto’s binnengekregen van luisteraars die een groot vliegend insect zagen, dat leek op een grote wesp. Nu blijkt dat helemaal geen wesp te zijn, maar een stadsreus: de grootste zweefvlieg van Nederland. Het aantal stadsreuzen in Nederland neemt de laatste jaren sterk toe. John Smit van kenniscentrum EIS voor insecten vertelt in de radio-uitzending meer over de bijzondere leefwijze van dit insect.
© hoornaarzweefvlieg, Fotograaf: TheoTerwiel
In het 'Openluchtmuseum van de Nederlandse Biodiversiteit', dat we samen met de VARAgids hebben geopend, bezoeken we deze week de overzeese Koninkrijksdelen. Via de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp maken we kennis met de Antiliaanse leguaan. Dierverzorger Sandra Bijhold en curator Mark de Boer proberen met een fokprogramma deze bedreigde leguaan voor uitsterven te behoeden.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.