Al jaren gaat het niet goed met de weidevogels in Nederland. Met tientallen procenten hollen de aantallen achteruit. Ook onze nationale vogel, de grutto, keldert dramatisch. Vroege Vogels struint deze week door de Friese weiden om te onderzoeken wat de belangrijkste oorzaak hiervan is. Hoe kunnen de weidevogels overleven tussen koeien, vossen, steenmarters en de mens? We zien de grutto arriveren, broeden en we kijken wat er met de kleine kuikens gebeurt.
Landbouw op de kop
De belangrijkste grutto-onderzoeker van Nederland, Theunis Piersma, legt Menno uit dat ons hele agrarische landschap op de schop zal moeten. Boeren laten ons zien dat grutto’s en koeien wel degelijk prima samen kunnen gaan.
Roofdieren
Milouska ziet jonge kieviten en grutto-eieren in een natuurgebied dat op traditionele manier wordt beheerd en boswachter Sander laat beelden van zien van vossen en steenmarters die nesten plunderen. Zijn zij dan de schuldigen?
Nestenbescherming
Ondertussen doen 3000 vrijwilligers hun best om met drones en speciale apps de laatste grutto’s te beschermen. Zin of onzin?
Vroege Vogels in de Greidhoeke, vrijdag 24 mei vanaf 19.35 uur op NPO 2