Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace en inwoners Bonaire eisen bescherming tegen klimaatverandering

  •    •  
25-09-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
bonaire

© pixabay

De rechtszaak die acht inwoners van Bonaire en Greenpeace Nederland startte tegen de Nederlandse staat gaat door. Daarin eisen ze bescherming tegen klimaatverandering en het sneller terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De rechtbank in Den Haag heeft de Greenpeace ontvankelijk verklaard. De acht individuele eisers die afkomstig van Bonaire, mogen niet als eisers deelnemen aan de zaak.

In januari 2024 stapten acht inwoners van Bonaire en Greenpeace naar de rechtbank Den Haag voor rechtvaardig klimaatbeleid. De overheid heeft volgens de organisatie de plicht haar inwoners te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, maar voor de inwoners op Bonaire zijn er nauwelijks plannen om hen veilig te houden in de klimaatcrisis. In de zaak wordt geëist dat de regering de gevaren moet beperken door de CO2-uitstoot sneller terug te dringen. Daarnaast moet de regering samen met de gemeenschap op het eiland plannen maken voor de bescherming van Bonaire.

Burgers Bonaire beschermen

"We zijn blij dat de zaak nu écht van start gaat. Maar het is beroerd dat zoiets nodig is om de Staat aan z’n eigen afspraken te houden", zegt directeur van Greenpeace Nederland Marieke Vellekoop. "De Staat mag niet met twee maten meten en burgers op Bonaire minder beschermen tegen de klimaatcrisis dan in Europees Nederland. Daarom voeren we deze zaak samen met 8 eisers van Bonaire, die nu al dagelijks kampen met hitte door klimaatverandering. Om de ergste gevolgen te voorkomen eisen we dat de Staat de Nederlandse CO2-uitstoot sneller naar nul terugdringt. Daarnaast moet Bonaire beschermd worden tegen de gevolgen van klimaatverandering.”

Bonaire voelt klimaatverandering

“Het wordt steeds warmer, dat merk je nu in september, de warmste maand van het jaar, des te meer,” zegt eiser en boer Onnie Emerenciana op Bonaire. “Om groente te telen heb ik water nodig, maar het regent al maanden geen druppel. Je kan zo bijna niks verbouwen. Zelfs de grote bomen gaan dood.”

“Er werd tot nog toe niet naar onze zorgen geluisterd,” vult eiser Jackie Bernabela aan. “De politici uit Den Haag zijn wel vaak langs geweest, maar dan gaan ze weer en hoor je nooit meer wat van ze. Hopelijk horen ze ons aan de overkant in Den Haag nu wel, nu we samen met Greenpeace naar de rechter stappen. Ik ben blij dat de rechtszaak nu eindelijk echt kan beginnen.”

Eisers in de klimaatzaak

De individuele eisers wonen of groeiden op op Bonaire. Op verschillende manieren kampen zij nu al met de gevolgen van de klimaatcrisis, zoals Helen, die door de hitte vaker de airco aan moet zetten en daardoor meer betaalt voor energie. Of boer Onnie, die door droogte en hitte minder kan verbouwen. Zij eisten ook als individuen dat de Staat hen beschermt, maar de rechter heeft geoordeeld dat zij om juridische redenen niet als procespartij aan deze zaak kunnen deelnemen. Volgens de rechter hebben ze niet goed waarom zij "een eigen rechtstreeks belang" zouden hebben.

Bij eerdere klimaatzaken kwam de rechter tot eenzelfde conclusie. De schriftelijke getuigenissen van de acht individuele eisers blijven een onverminderd onderdeel van het procesdossier, net als hun persoonlijke ervaring met de gevolgen van klimaatverandering op Bonaire, aldus de natuurorganisatie. Greenpeace heeft de rechtbank gevraagd de acht individuele eisers wel de ruimte te geven om te spreken tijdens de inhoudelijke zitting.

Bron: Greenpeace & ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor