Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace demonstreert: "Laat Rabobank betalen voor de stikstofcrisis"

  •  
06-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
763 keer bekeken
  •  
greenpeace

Demonstratie van Greenpeace bij het hoofdkwartier van Rabobank in Utrecht op 6 maart 2023.

© Bart Hoogveld | Greenpeace

"Laat Rabobank betalen voor de stikstofcrisis", stelt Greenpeace. Die boodschap heeft de milieuorganisatie in de nacht van zondag op maandag met posters op ruim honderd Rabobank-filialen in heel Nederland geplakt. Daarnaast demonstreren de activisten bij het hoofdkantoor van de bank in Utrecht.

Geldverstrekker voor de boeren

Greenpeace wil dat Rabobank meebetaalt aan het herstellen van schade die is ontstaan door de stikstofcrisis. De bank is de grootste geldverstrekker voor boeren in Nederland. Jarenlang is daarbij ingezet op schaalvergroting: steeds grotere en intensievere veehouderij. "Met de kennis van nu zou je in het verleden echt anders handelen", gaf Rabobank in juli vorig jaar toe aan dagblad Trouw.

Schaalvergroting stimuleren 

Greenpeace: "Rabobank financiert 85% van de bedrijven in de landbouwsector. Decennialang heeft Rabobank boeren gestimuleerd om hun bedrijven op te schalen en productie te intensiveren. Dit ‘Rabo-model’ gericht op massaproductie voor de wereldmarkt, is niet alleen slecht voor klimaat en natuur, maar werkt ook voor veel boeren niet. De boerenstand is de afgelopen twintig jaar bijna gehalveerd, boeren hebben hoge schulden en een deel van hen werkt onder het minimumloon." 

Profiteur moet meebetalen

Volgens Greenpeace moet de Rabobank verantwoordelijk worden gehouden voor maatschappelijke kosten die als gevolg van investeringen in de intensieve veehouderij zijn ontstaan. “Het is niet meer dan eerlijk dat Rabobank als profiteur meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis. Daarnaast moet de bank stoppen met de financiering van de vee-industrie en meer investeren in ecologische landbouw met minder vee”, stelt Meike Rijksen, campaigner biodiversiteit van Greenpeace.

In de politiek 

De actie van Greenpeace staat niet op zichzelf. "Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aangegeven een “niet vrijblijvende bijdrage van banken en ketenspelers te verwachten” in de transitie van de landbouwsector. Vooralsnog blijven concrete maatregelen door de minister uit en laat hij het aan banken en ketenspelers zelf om met plannen te komen." Echter geven volgens Greenpeace eerdere reacties van Rabobank onvoldoende vertrouwen dat de bank zelf substantieel gaat bijdragen.

Eerdere arrestaties van activisten 

Volgens Greenpeace is bij de plakactie niemand aangehouden. In december heeft de rechtbank Midden-Nederland nog zestien actievoerders van Extinction Rebellion schuldig bevonden, omdat zij posters hadden geplakt op het hoofdkantoor Rabobank. Daardoor waren tijdelijk de ramen en deuren onbruikbaar. De activisten hebben inbreuk gemaakt op het eigendomsrecht van Rabobank, aldus de rechter. Maar omdat de schade klein bleef en omdat het politieoptreden "fors" was, heeft de rechter de activisten geen straf opgelegd.

Bron: Greenpeace | ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.