Greenpeace voert actie bij een boorplatform van het Britse olieconcern Hansa Hydrocarbons bij Schiermonnikoog. Activisten hebben zich aan een poot van het platform omhoog gehesen met een groot spandoek met de tekst: “Schier je weg! #vangaslos”.
Proefboringen
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaf vorige week toestemming voor proefboringen die vrijdag moeten beginnen en twee tot vier maanden in beslag nemen. "Op deze gasboringen zitten de bewoners en het klimaat niet te wachten", aldus Faiza Oulahsen van de milieuorganisatie. "Het Britse bedrijf heeft halsoverkop een boorplatform voor de kust van Schiermonnikoog geplaatst en de bewoners verrast met deze proefboring." Ook het gemeentebestuur van het eiland en de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog zijn tegen de boringen omdat in het kwetsbare gebied chemische stoffen worden gebruikt.
Reactie van minister Eric Wiebes (Economische Zaken)
Mensen op Schiermonnikoog hoeven zich volgens de minister geen zorgen te maken over de proefboring naar gas ten noorden van het eiland. "Je kunt het nauwelijks zien. Op een heldere dag, als je heel goed kijkt, zie je een stipje", aldus de minister. Volgens hem verwacht ook niemand dat er bodembewegingen op het eiland gaan ontstaan als er geboord wordt. Hij vindt dat deze zaak totaal niet met Groningen kan worden vergeleken. "Ik besteed heel veel tijd en aandacht aan Groningen, maar ben tegelijkertijd een beetje streng, in dit geval voor Schiermonnikoog. Nu hier even geen zorgen over maken. Er is ook nog geen sprake van winning. Dat moeten we allemaal nog maar zien."
Van het gas af
Nederland moet zo snel mogelijk van het gas af om de klimaatdoelen van Parijs te halen. OP zoek gaan naar nieuwe gasvoorraden is de omgekeerde wereld. Faiza Oulahsen: “We moeten ons niet focussen op de zoektocht naar nieuwe gasvoorraden, maar investeren in zonne-energie, windenergie, oude woningen zo snel mogelijk isoleren. En dat kan gewoon, als we daar prioriteit van maken.”
Naast de actievoerders vaart de zeilklipper Beluga II bij het platform. Deze klipper heeft een grote banner ‘Stop climate change here.’
Update aanhoudingen
Drie van de Greenpeace-leden die betrokken waren bij de actie tegen gasboringen ten noorden van Schiermonnikoog zijn aangehouden. Dat meldt de milieuorganisatie zelf. Volgens een woordvoerster hebben de arrestaties geen gevolgen voor de actie bij het boorplatform in zee. Daar zitten nog altijd klimmers van Greenpeace op.
"De activisten die zijn aangehouden waren met een boot naar wal gegaan omdat ze zeeziek waren", vertelt de woordvoerster. Eenmaal aangekomen bij het Groningse Lauwersoog werden ze aangehouden. Op grond waarvan is nog onduidelijk. De politie kon niet direct een toelichting geven.