Greenpeace rijdt de komende tijd met een gepimpte Kerst-vuilniswagen achter de Coca-Cola Kersttruck aan. Coca-Cola toert door het land met zijn kersttruck om het ultieme kerstgevoel te verspreiden. Dit is voor Greenpeace het uitgelezen moment om de fabrikant op gevolgen van zijn plastic voetafdruk te wijzen. En Coca-Cola een handje te helpen met het opruimen van zijn plastic troep.
Coca Cola spiegelt de consument graag een prachtige, harmonieuze en perfecte wereld voor, aldus Greenpeace. De organisatie wijst Coca Cola de weg om daadwerkelijk een stap te zetten naar een mooiere wereld, zonder de enorme hoeveelheden plastic in de oceanen.
‘Elke seconde 3400 flessen’
Per jaar produceert de frisdrankgigant ruim 110 miljard plastic wegwerpflessen. Dat zijn meer dan 3400 flessen per seconde. Campagneleider Tom Grijsen van Greenpeace: “Elke minuut belandt een vrachtwagen aan plastic zooi in de oceaan. Al dat plastic in de oceaan breekt niet af en blijft voor altijd aanwezig in het milieu, met rampzalige gevolgen voor het zeeleven. We roepen Coca-Cola als de grootste frisdrankfabrikant en marktleider op om minder plastic te gebruiken. Als Coca-Cola echt zou willen, kan het een prachtige en belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de hoeveelheden wegwerpplastic. En op die manier zelfs een voorbeeld zijn voor de hele frisdranksector.”
‘Te weinig gerecycled materiaal’
Volgens Greenpeace moet de multinational zich veel meer richten op het hergebruiken van de flessen, recyclen van de grondstoffen en investeren in alternatieven voor plastic. Momenteel gebruikt Coca-Cola in Nederland slechts 39% gerecycled materiaal. Wereldwijd scoort het bedrijf nog veel slechter. De fabrikant gebruikt gemiddeld slechts 7% gerecycled materiaal in zijn flessen en de hoeveelheid wegwerpplastic die de multinational gebruikt groeit jaarlijks.
Toekomst Coca-Cola
Tot nu toe heeft Coca Cola vooral haar huidige manier van werken uitgelegd. De plannen voor de toekomst zijn volgens Greenpeace niet sterk genoeg om daarmee daadwerkelijk de plastic vervuiling in de oceanen tegen te gaan.