De Maashorst wordt gekenmerkt door drie hele bijzondere dieren: wisenten, tauros runderen en Exmoorpony’s. Ze helpen bij het terugbrengen van ‘oernatuur’ in dit bijzondere gebied. Over de combinatie van deze grazers in het gebied is goed nagedacht. Dit is niet zomaar een bonte verzameling aan grote, harige beesten. Iedere soort heeft op zijn eigen manier invloed op het landschap.
Verschil in grazen
We zijn op stap met Roeland Vermeulen van Free Nature. Zijn organisatie verzorgt het kuddebeheer in het gebied. Vermeulen legt uit dat er duidelijke verschillen zijn tussen de dieren. Zo eten de wisenten, ook wel Europese bizon genoemd, op afgeplagd land van jonge, pionierende berkenbomen en zijn ze in de zomer vooral te vinden in het bos waar schillen en snoeien. De Taurossen zijn juist weer veel te vinden op eiwitrijke stukken, maar herkauwen ook het malse gras uit de wei. De exmoorpony’s grazen het liefst in graslanden met jong, vers gras. Zo ontstaat een gevarieerd landschap in het gebied.
Territoriumdrang
Maar dat is niet het enige. Omdat het wilde dieren zijn vertonen de soorten ook gedrag die op een andere manier invloed heeft op het landschap. Overal in het gebied zie grote, open plekken. Een soort zandbakken. Die plekken ontstaan nadat de dieren een zandbad nemen om zich te ontdoen van insecten en parasieten in hun vacht. En daar hebben pionerende plantensoorten en verschillende insecten volop profijt van. Vroege Vogels ontdekt de Maashorst, vrijdag 12 juni 2020 om 19.50u op NPO 2!