Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grashommel is dé bij van Zeeland

  •    •  
11-10-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
614 keer bekeken
  •  

Het gaat niet goed met de zeldzame grashommel in Nederland. Om de stand in de gaten te houden, zet EIS Kenniscentrum insecten een speciaal meetnet op. Zo ook in de Yerseke Moer, want in Zeeland komt de bedreigde hommel nog voor. Dominic Dijkshoorn en Erik Speksnijder kijken hoe het ervoor staat met de grashommel en zetten een nieuwe inventarisatieroute op.

‘Zeeuwse bij’

De grashommel zou je een echte Zeeuw kunnen noemen en heet daarom in de volksmond ook de ‘Zeeuwse bij’. Vroeger kwam deze bedreigde soort nog voor op veel meer plekken in Nederland, maar intussen is hij teruggedrongen tot bijna alleen Friesland en vooral Zeeland.

Nu gaat het landelijk sowieso niet goed met de bijen, meer dan de helft is bedreigd. Met hommels gaat het nog slechter, want hun nesten zijn meer kwetsbaar en het duurt langer voor hun kolonie is opgebouwd. Daarom hebben ze een lange tijd genoeg bloemen nodig, die er te weinig zijn.

Te veel maaien

Inmiddels is de grashommel een van de meest zeldzame soorten van ons land, alleen is niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Het is namelijk ook de minst kritische van de zeldzame hommelsoorten.

De grashommel heeft een voorkeur voor grasland op kleigrond. Ze maken hun nestje tussen het gras in hoge dichte vegetatie. Op de meer zandige stukjes vinden ze de bloemen waar ze voedsel op zoeken zoals gewone smeerwortel en witte- en rode klaver.

Dat zijn eigenlijk helemaal geen zeldzame planten. Maar door intensief maaien verdwijnt hun voedsel en het ruige leefgebied waar ze hun nesten in bouwen. Op de kleigrond van Zeeland kun je de dieren dus nog wel vinden in bepaalde natuurgebieden.

Vrijwilligers gezocht

De vraag is nu hoeveel grashommels er eigenlijk nog zijn. In de Yerseke Moer vliegt de hommel nog rond, ziet Erik Speksnijder van het Zeeuwse Landschap. Daarom bezoekt Dominic Dijkshoorn van EIS het gebied om te onderzoeken hoe ze hier het beste kunnen inventariseren. Daarvoor zoeken ze overigens nog nieuwe vrijwillige tellers!

Kijk zondag 13 oktober 2024 om 19.25 uur naar de uitzending over Yerseke Moer op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.