Regelmatig worden er in sloten en beken in Nederland goudvissen gevonden. Ze zijn dan gedumpt door eigenaren die de vissen zat waren, of er uitgezet om de boel wat op te vrolijken. Maar de goudvis is een exoot en dus is het verboden om die zomaar in de sloot los te laten. Niet voor niets, want de goudvis kan, hoe onschuldig hij ook lijkt, behoorlijke schade aanrichten aan onze inheemse soorten.
Goudvissen verstoren het evenwicht
Van oorsprong komt de goudvis uit Azië. “Zolang ze in een afgesloten tuinvijver zwemmen, is er niks aan de hand”, zegt Frank Spikmans van RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland). “Maar zodra ze in poelen en beken belanden, dus in de natuur, verstoren ze het natuurlijk evenwicht. De biodiversiteit gaat omlaag omdat ze eitjes van de inheemse soorten eten, ze kruisen met verwante inheemse soorten, zoals de kroeskarper, en ze brengen ongewenste ziektes met zich mee”.
Weghalen is lastig
Daar waar goudvissen in de natuur worden aangetroffen, worden ze om die redenen weggehaald. “Maar dat is een heel lastige klus”, vertelt Frank Spikmans bij de Spoorbeek in Groesbeek, waar midden in het centrum van het dorp ook ooit een grote hoeveelheid goudvissen is losgelaten. “Deze beek komt via de Groesbeek uit in de. Ooijpolder, dus in de natuur. Dat willen we niet.” Helaas zijn er nog geen opvangmogelijkheden voor goudvissen waar eigenaren vanaf willen. “Er is jammergenoeg nog geen vissenasiel”, aldus de RAVON-man. In ieder geval is zijn oproep: laat geen goudvissen in het wild vrij!