Volgend weekend bij de Nationale Tuinvogeltelling zou je ze zomaar in je tuin kunnen tegenkomen: goudhaantjes. Het is het kleinste vogeltje van Europa, 7 à 8 cm, groenig van kleur, maar hij valt op door de fel oranjegele streep op z’n zwarte kruin. Elk jaar komen er vele goudhaantjes vanuit Scandinavië overwinteren in Nederland, samen met hun neefjes de vuurgoudhaantjes, die iets zeldzamer zijn. Het vuurgoudhaantje lijkt op het goudhaantje, maar is volgens vogelkenner Carl Derks vele malen mooier: “het vuurgoudhaantje heeft een heel mooi wit wenkbrauwstreepje en een iets rodere streep op z'n kruin”.
Biddende goudhaan
Volgens Carl zitten goudhaantjes nu verspreid over het hele land, en kan je ze in principe overal tegenkomen. Niet alleen in naaldbossen, die ze vanuit Scandinavië gewend zijn, maar ook in gemengde bossen, en zelfs in de tuin, als je een bijvoorbeeld een conifeer hebt staan. “Het is een heel druk vogeltje, vliegt van tak naar tak”, vertelt Carl Derks, “en dan blijft-ie vaak biddend hangen onder takjes om daar insecten weg te pikken”. Goudhaan is in Nederland een algemene broedvogel, maar in de winter zijn ze massaler aanwezig en zie je ze ook vaak in de steden.
De vuurgoudhaan heeft een iets rodere streep op z'n kruin
Gehoortest voor vogelaars
Het zijn bepaald geen schuwe vogeltjes: ze komen vaak dichtbij de mens. Vooral nu in de winter zitten de goudhaantjes laag in de bomen. Ze zijn op het gehoor herkenbaar aan de hoge tonen waar hun contactroepjes uit bestaan. Onder vogelkenners wordt het goudhaantje wel eens gekscherend als gehoortest gebruikt. Naarmate je ouder wordt hoor je minder hoge tonen en zou het dus kunnen zijn dat je goudhaantjes niet meer hoort.