Het Goois Natuurreservaat te vinden werd in 1932 opgericht om de natuur rondom de zes Gooise gemeenten Bussum, Blaricum, Hilversum, Huizen, Laren, Naarden te behouden. Wat het Goois Natuurreservaat zo bijzonder maakt, is de diversiteit. Er zijn verschillende soorten landschappen te vinden zoals heidevelden, zandverstuivingen en bossen. Door die diverse natuur komen in het gebied honderden planten- en dierensoorten voor.
Natuurverbindingen
Het verrassende aan het Goois Natuurreservaat is dat het omringd is door steden, dorpen, wegen en treinsporen. Daarom zijn er meerdere natuurverbindingen tussen de gebieden aangelegd. Zo is er het ecoduct Natuurbrug Zanderij Crailoo, een natuurbrug tussen Bussum en Hilversum over de weg en het spoor. Deze natuurbrug verbindt het Spanderswoud met de Bussumerheide. Dit was in 2006 de eerste natuurverbinding in het Goois Natuurreservaat en heeft het leefgebied van de dassen en reeën enorm uitgebreid.
Er zijn in ‘t Gooi niet alleen verbindingen over de weg, maar ook er onderdoor. Zo is bij Monnikenberg een doorgang onder de A27 van wel 5,5 meter hoog en 40 meter breed. Reeën, dassen en vossen gebruiken deze faunatunnel om bij de Utrechtse Heuvelrug te komen. Er is ook een waterpoel die amfibieën naar de andere kant leidt en oude boomstronken waarlangs kleinere dieren zoals muizen of insecten hun weg vinden.
Illiusielandschap
Ondanks dat het Goois Natuurreservaat telkens opgebroken is door woongebieden en wegen, is daar op de heide niet veel van te zien. Dat is bijvoorbeeld goed te merken op de Westerheide. Wanneer je op die plek staat waan je je midden op een stille grote heide en zijn de omliggende wegen en bebouwing bijna niet zichtbaar. Er is sprake van een illusielandschap. Doordat de heide omringt is door bos torenen alleen de omroeptoren van Hilversum en de Sint-Vituskerk boven de bomen uit.
De uitzending over het Goois Natuurreservaat is vrijdag 16 april om 19.50u op NPO2!