Met een gigantisch meetnet van drieduizend hypergevoelige thermometers, wil de Texelse oceanograaf Hans van Haren de komende jaren golven in kaart gaan brengen, en wel diep in de Middellandse Zee.
Golven zien met een thermometer
Vastgehouden door een dikke, stalen ring met een doorsnede van 70 meter, bouwen Van Haren en zijn collega's van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee een netwerk van zestig stalen kabels die vanaf de bodem van de zee door boeien omhoog zullen worden gehouden. Aan die kabels zitten in totaal drieduizend thermometers die iedere fluctuatie van de watertemperatuur, tot op een duizendste graad nauwkeurig zullen meten. Op die manier kunnen zij alle wervelingen in drie dimensies langs zien komen
Op bovenstaande foto's zie je de complete ring in een weiland naast het instituut voor zeeonderzoek liggen (waar hij bij wijze van droogoefening even is opgebouwd). Daarnaast één van de extreem gevoelige thermometers, beschermd door een stalen kokertje. Die thermometer geeft zelfs de kleinste verandering van temperatuur vrijwel direct door. De dimensies van de ring worden goed duidelijk op de derde foto, waar een trotse Hans van Haren op één van de manchetten staat, die een kabel vasthoudt waar uiteindelijk alle instrumenten aan vast worden gemaakt.
Onderwatergolven essentieel voor begrip van de oceaan
"Het meten aan interne golven is essentieel voor begrip vaan de processen in de oceaan. Die golven onder het oppervlak zorgen voor menging van voedingsstoffen door het water, wat essentieel is voor het functioneren van al het leven. Maar ze zorgen ook voor menging van warmte, wat weer van belang is voor het begrijpen van de opslag van warmte in de oceanen. Uiteindelijk kun je het wereldklimaat en het ecosysteem in de oceanen niet begrijpen, als je de interne golven niet begrijpt. En de waarheid is dat we die golven nog steeds niet goed begrijpen. Deze metingen aan interne golven op deze schaal is wat dat betreft een wereldprimeur", aldus een trotse Van Haren.