Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Goedkoper fruit in ruil voor duurder vlees

  •  
04-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
supermarkt_vlees_pixabay

© Pixabay

Ruim de helft (52 procent) van de Nederlanders neemt genoegen met een hogere prijs van vlees als de opbrengst daarvan wordt gebruikt om groenten en fruit goedkoper te maken. Ook zou dit geld gebruikt moeten worden om onder meer stikstofproblemen en broeikasgassen tegen te gaan, meldt de organisatie TAPP Coalitie (True Animal Protein Price) na onderzoek.

Reële maatschappelijke kosten

Volgens de organisatie zouden de vleesprijzen aan de kassa langzaam moeten stijgen totdat in 2030 voor een ons kip 20 cent, varken 45 cent en voor rund 57 cent meer betaald wordt. Deze meerprijs hangt volgens TAPP af van "de reële maatschappelijke kosten" van het geproduceerde vlees. De opbrengst zou in 2030 tot 1,3 miljard euro per jaar bedragen.

Advertentie
Dit is reclame van STER

Leden van de TAPP coalitie

De coalitie, bestaand uit onder meer Triodos Foundation, Milieudefensie, Dier en Recht en de Vegetariërs Bond, licht zijn plannen maandag toe aan de politiek in Nieuwspoort in Den Haag.

De conclusies van het onderzoek zijn gebaseerd op een enquête van DVJ Insights onder 1000 Nederlanders in opdracht van de TAPP Coalitie. De respondenten gaven antwoord op een online vragenlijst.

Bron: ANP

Meer over:

vlees, vleesprijs, fruit, tapp
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

MarianClaasen
MarianClaasen
4 nov. 2019 - 13:54
Die paar dubbeltjes gaan het verschil niet maken als deze maatregel pas in 2030 ingaat. Neem gewoon alle (verborgen) kosten mee, dan is een prijsverdubbeling reëel. En dan voor alle dierlijke producten.
helma geheniau
helma geheniau
4 nov. 2019 - 13:10
Het probleem om het hiermee (terecht) eens te zijn is het wantrouwen dat bij de consument aanwezig is of dan inderdaad dat geld van de prijsverhoging werkelijk ten goede komt voor verlaging van de groenten- en fruitprijs. De consument wordt te vaak van alle kanten om de tuin geleid. Welke garanties worden ons daaromtrent gegeven en/of waar kunnen wij dat op bv internet vinden?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor