Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Goedkope, schone energie voor elke Europeaan

  •  
30-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
europese_vlag_groen_02.jpg
Elke burger en elk bedrijf in Europa moet zijn eigen energie kunnen opwekken, opslaan, verbruiken, delen of verkopen. Ook moet de consument toegang tot de beste elektriciteitsdeals en begrijpelijke afrekeningen krijgen, en snel en gratis van leverancier kunnen wisselen.

Europese Commissie

Dat stelt de Europese Commissie woensdag in een reeks voorstellen voor een energie-unie waarin ,,de consument centraal staat” en waarmee Brussel denkt de internationale klimaatafspraken na te kunnen komen. Het pakket stuit op felle kritiek van milieuorganisaties en de groenen in het Europees Parlement die het niet ambitieus genoeg vinden.
De commissie stelt ook voor bestaande gebouwen zo goed te isoleren dat ze in 2030 30 procent minder energie verbruiken. Duurzame energie moet 27 procent gaan uitmaken van alle bronnen voor warmte en koeling. Er komen strengere verbruikseisen voor apparaten. De transportsector moet meer biobrandstoffen gaan gebruiken.
De doelstellingen gelden vanaf 2020 voor de EU als geheel, niet per elk land afzonderlijk. De lidstaten, dus ook Nederland, moeten per 2018 wel aan Brussel rapporteren hoe zij gaan bijdragen en moeten geld storten in een fonds voor duurzame energieprojecten in de EU als ze onvoldoende doen.

Einde subsidies kolencentrales

Brussel wil dat er een einde komt aan subsidies voor oude kolencentrales die te veel CO2 uitstoten maar open worden gehouden voor reservecapaciteit. Daarnaast moeten de EU-landen beter regionaal samenwerken bij de verdeling van stroom. De voorstellen moeten er ook toe leiden dat de EU minder afhankelijk wordt van energie uit Rusland en andere grote olielanden.

Teleurstelling

EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is teleurgesteld omdat een sturende werking volgens hem ontbreekt. ,,Polen kan doorgaan met kolen, Frankrijk met onverzekerde kerncentrales, en uit angst voor de Britse tabloids wordt de richtlijn voor energiebesparende apparaten uitgekleed.” Ook is 40 procent energiebezuiniging volgens hem noodzakelijk, niet de voorgestelde 30. Ook organisaties als Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en Oxfam menen dat de echte omschakeling naar schone energie te lang duurt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.