Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Goede en slechte bijenhotels

  •  
30-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8461 keer bekeken
  •  
bijenhotel

© Enorm bijenhotel van KNNV - Bron Pixabay

Het is lente, dus als het zonnetje even doorbreekt zie je ze weer vliegen, de wilde bijen. Omdat het al jaren slecht gaat met ‘de bij’ zijn er steeds meer initiatieven om het edele insect te helpen. Zo kan je in eigen tuin een bijenhotel ophangen. Maar werkt dit ook? Volgens bijen-expert Pieter van Breugel is er veel rommel op de markt.
In Vroege Vogels een kleine consumententest. Wat is een goed en wat is een slecht bijenhotel? En waar moet je op letten als je zo’n hotel in je tuin of op je balkon ophangt? Zo moet je er op letten dat de diameter van de boorgangen en stengels, die je gebruikt voor het bijenhotel varieert tussen de twee en negen millimeter. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken. Kleinere of grotere gaten trekken nauwelijks bijen. Verder moeten de gangen glad zijn van binnen. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht.
Pieter van Breugel bouwt zelf bijenhotels. Enkele jaren geleden schreef hij het boek ‘Gasten voor bijenhotels’.

Hoe moet het wel?

Wie van plan is nestelgelegenheid aan te schaffen voor bijen, kan onderstaand lijstje van EIS gebruiken om in te schatten of een bijenhotel effectief zal zijn.
  • De diameter van de boorgangen en stengels varieert tussen de twee en negen millimeter. Hierdoor kunnen verschillende soorten bijen hun nesten maken.
  • De diepte van de boorgang is liefst lang, zodat er meerdere nestcellen achter elkaar aangelegd kunnen worden.
  • De gaten of stengels moeten aan één kant dicht zijn, anders zullen de bijen er niet in nestelen.
  • De gangen moeten glad zijn van binnen. Het gebruikte hout kan daarom het beste hard zijn. Bovendien is dat veel minder gevoelig voor intrekkend vocht.
  • De gaten zitten bij voorkeur dwars op de ‘draad’ (=vezelrichting) zo ontstaan er minder snel scheuren in het hout die de gangen onbruikbaar maken.
  • Zorg dat er een waterdicht afdakje tegen instromend regenwater is. Bijen nestelen droog en zo gaat ook het hout langer mee.
Niet alleen de geboden nestelgelegenheid zelf bepaalt hoeveel bijen er de tuin in te lokken zijn, maar ook de directe omgeving is belangrijk voor bijen. Lees op de site van  Nature Today  waar je op moet letten als je een bijenhotel in de tuin plaatst.
bijenhotels

© Voorbeelden van bijenhotels met de juiste diameters van de boorgangen en goed afgewerkt.

Voorbeelden van bijenhotels met de juiste diameters van de boorgangen en goed afgewerkt.   

Meer over:

bijen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.